Победата на Шин Фейн подклажда дебата за бъдещето на съюза

Победата на Шин Фейн подклажда дебата за бъдещето на съюза
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.05.2022
  • Сподели:

Северна Ирландия изпадна в политическа криза, след като триумфът на Шин Фейн на изборите за събрание предизвика призиви за референдум за обединена Ирландия и Демократическата юнионистка партия обеща да блокира формирането на нова изпълнителна власт в Стормонт.


Ликуващите привърженици на Шин Фейн празнуваха в целия регион в събота, когато окончателното преброяване на гласовете потвърди историческа победа, която превърна бившия рупор на ИРА в най-голямата партия с правото да номинира премиера. Шин Фейн спечели 29% от преференциалния вот и ще бъде най-голямата партия в асамблеята на Стормонт, сеизмичен момент за държава, която беше проектирана преди век да има постоянно синдикално мнозинство.


Партията, ръководена някога от Гери Адамс, се стреми да премахне това, което смята за нелегитимно образувание и избягва термина Северна Ирландия, вместо това се позовава на „Севера", което представлява екзистенциално предизвикателство за Обединеното кралство. Депутатите от Шин Фейн бойкотират Уестминстър.


В кодирана препратка към обединението на Ирландия Мишел О'Нийл, заместник-председател на партията и избраният първи министър, каза: „Това е определящ момент за нашата политика и за нашия народ. Днешният ден въвежда нова ера, която вярвам, че предоставя на всички ни възможност да преосмислим отношенията в това общество на основата на справедливост, на основата на равенство и на основата на социална справедливост, независимо от религиозен или социален произход. Време е Ирландия на север и юг да обсъдят нов, споделен остров. Нека проведем здравословен дебат за това как ще изглежда нашето бъдеще." каза тя.


Лидерът на Шин Фейн, Мери Лу Макдоналд, имаше послание към синдикалистите: „Не се плашете. Бъдещето е светло за всички нас. Това не е време за театър, не е време за игри, това е време за чувствителна политика на партньорство, това е, което хората искат".


Шин Фейн е на власт в Стормонт с други партии от 15 години и обеща да накара региона да работи – но изпрати категорично послание до правителството на Борис Джонсън, че референдумът за обединена Ирландия вече е на дневен ред. Според споразумението от Разпети петък, държавният секретар на Северна Ирландия трябва да свика референдум, ако изглежда вероятно мнозинството да иска обединена Ирландия. Проучванията показват, че повечето хора предпочитат да останат в Обединеното кралство, но Шин Фейн се надява да промени това в рамките на пет до 10 години.


След като партията й увеличи броя на местата си в съвета в Шотландия, въпреки че е на власт от 15 години, премиерът на Шотландия Никола Стърджън каза, че представянето на Шин Фейн в Северна Ирландия е подчертало, че сега има фундаментални въпроси около бъдещето на Обединеното кралство като политически субект. „Задават ги тук в Шотландия, задават ги в Северна Ирландия, задават ги в Уелс и мисля, че ще видим някои фундаментални промени в управлението на Обединеното кралство през следващите години и съм сигурна, че една от тези промени ще бъде независимостта на Шотландия."

Станете почитател на Класа