„Защо не замразите активите на Рупърт Мърдок?“

„Защо не замразите активите на Рупърт Мърдок?“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.05.2022
  • Сподели:

Ник Коън
Ако Западът успее да намери смелост, той ще разпореди незабавно замразяване на активите на Рупърт Мърдок. Неговите водещи на Fox News и руските пропагандисти са толкова преплетени, че разделянето им е невъзможно.


В руските държавни новини, както и по Fox, ревящите идеолози крещят заплахи, след което хленчат за своята жертва, докато подбуждат гняв и самосъжаление в равни пропорции. Русия никога няма да даде време за ефир на истински западни журналисти. Но винаги може да намери място за любимия си Тъкър Карлсън от Fox News. Той прокарва руски пропагандни линии или може би създава свои собствени лъжи, които Русия да използва. Украйна, а не Русия е истинската тирания. НАТО провокира бедния Владимир Путин. Западът планира да използва биологични оръжия. Миналата седмица разпространи теорията, че войната не е резултат от непровокирана инвазия на колониалистическа диктатура, а от желанието на администрацията на Байдън да отмъсти за победата на Доналд Тръмп през 2016 г.


Това беше голям хит в Москва, съобщи Джулия Дейвис от BuzzFeed. „Пропагандаторите от руските държавни телевизии го харесаха толкова много, че го включиха не веднъж, а два пъти във вечерното си излъчване – обикновено резервирано за военната пропаганда на Кремъл."


В Европа делата на Русия принудиха всички от Арън Банкс и Найджъл Фараж до Марин Льо Пен и Матео Салвини да намерят спешни причини да сменят темата. В САЩ остава пазар за путинизъм сред голямото малцинство от републиканските избиратели. Копнежът им за диктатура е по-голям, както се вижда от подкрепата, предоставена на отричането на легитимните изборни резултати и на фашистките сили, които щурмуваха Конгреса. Омразата към либералите във властта е по-дълбока.


Мърдок възвишава морала на Русия и, обратно, подкопава украинската решимост, като предоставя на диктатурата чуждо одобрение. Не подценявайте значението му. Руснаците, които подозират, че техните телевизионни водещи са спонсорирани от държавата измамници, е по-вероятно да повярват на чуждестранни коментатори, които ги уверяват, че лъжите, които чуват, са истина. Репортерите рискуват живота си, но Путин не може да уволни или затвори водещи на Fox News, да открадне богатството им или да ги отрови с Новичок. Мърдок и неговите служители няма от какво да се страхуват от Путин. Тяхното одобрение на военната пропаганда на Кремъл е убедително, защото се дава свободно. Разпоредбите за санкции на Обединеното кралство включват сред причините за замразяване на активите на олигарх "получаване на полза от или подкрепа на правителството на Русия". Белият дом на Байдън обещава да накаже онези, „отговорни за предоставянето на необходимата подкрепа, за да подкрепи войната на Путин срещу Украйна". И в двете интерпретации има правдоподобна съдържание за замразяване на активите на NewsCorp на Мърдок.


Олигарсите, които западът санкционира, губят богатството си и малкото влияние, което са имали. Читателите с нежно сърце могат да възразят, че Мърдок вече е на 90, но ако собственикът на NewsCorp беше руснак, нямаше да има колебание за прилагането на санкции към него.

Станете почитател на Класа