Лула стартира кампания да си върне от Болсонаро бразилското президентство

Лула стартира кампания да си върне от Болсонаро бразилското президентство
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.05.2022
  • Сподели:

Бившият лидер на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва даде старт на това, което се надява да бъде сензационен финал на една от най-необикновените политически кариери в Латинска Америка. Той публично декларира намерението си да предизвика Жаир Болсонаро за президентския пост и призова гражданите да се обединят срещу некомпетентността и авторитаризма на крайнодесните популисти.


Говорейки на митинг в Сао Пауло, където някогашният стругар започна грандиозното си издигане на власт като синдикален лидер преди повече от четири десетилетия, Лула публично изрази амбицията си да си върне президентския пост.


„Сигурен съм, че ще успеем да организираме най-голямата мирна революция, която светът някога е виждал", каза 76-годишният левичар пред хиляди привърженици.


„Имаме мечта. Ние сме движени от надежда – и няма сила, по-голяма от надеждата на хора, които знаят, че могат да бъдат щастливи още веднъж... Отново ще се грижим за Бразилия и бразилския народ", каза Лула.


Местата пред него бяха заети от известни личности, интелектуалци, синдикални лидери и масови активисти, които пътуваха от цялата страна – обединени в желанието си да спрат връщането на Болсонаро на власт, когато близо 150 милиона бразилци ще изберат следващия си лидер през октомври.
„Болсонаро представлява смъртта на нашия народ, нашето унищожение... Лула е обратното – той представлява надежда", казват активистите.


Проучванията на общественото мнение показват, че Лула е на път да спечели шестия си президентски избор, откакто за първи път се опита да стане лидер на най-голямата демокрация в Южна Америка през 1989 г. Едно проучване, публикувано в навечерието на съобщението на Лула, му даде 13% преднина пред Болсонаро в първи тур и 20% преднина във втория тур.


Въпреки това през последните седмици имаше признаци на нервност сред съюзниците на Лула и прогресивните бразилци, след серия от непредизвикани фалове от левия ветеран. Лула беше принудена да се извини, след като предположи, че полицаите не са хора. После той беше критикуван, че твърди, че украинският президент Владимир Зеленски и руският му колега Владимир Путин са еднакво виновни за войната там.


„Ако Лула продължи с тази вербална инконтиненция... той ще даде сериозен шанс на сегашния обитател на президентския дворец да бъде преизбран", предупреди бразилският автор Пауло Коелю в Twitter.


В събота Лула призова поддръжниците си да се противопоставят на провокациите по време на кампанията и да се изправят срещу опонентите си с любов, а не с омраза. „Ще спечелим тази битка за демокрация с усмивки, обич, любов, мир и хармония", каза той.

Станете почитател на Класа