Учен от НАСА за изследване на климата получи Световна награда за храна

Учен от НАСА за изследване на климата получи Световна награда за храна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.05.2022
  • Сподели:

Учен от НАСА, която е прекарала голяма част от кариерата си, обяснявайки как глобалното производство на храни трябва да се адаптира към променящия се климат, беше отличена със Световната награда за храна.


Синтия Розенцвайг, агроном и климатолог, беше отличена с награда от 250 000 долара в знак на признание за нейното иновативно моделиране на въздействието на изменението на климата върху производството на храни. Тя е старши изследовател в Института Годард на НАСА за космически изследвания и е помощник старши изследовател в Колумбийското училище по климата към Колумбийския университет.


Розенцвайг, чиято победа беше обявена по време на церемония в Държавния департамент във Вашингтон, каза, че се надява да насочи вниманието към необходимостта от подобряване на хранителните и селскостопанските системи, за да се намалят последиците от изменението на климата.


„По принцип не можем да решим изменението на климата, освен ако не решим проблемите с емисиите на парникови газове от хранителната система, и не можем да осигурим продоволствена сигурност за всички, освен ако не работим наистина усилено за разработването на устойчиви системи", каза тя пред Асошиейтед прес по време на церемонията.


Хосе Фернандес, държавен заместник-секретар по икономическия растеж, енергетиката и околната среда, каза, че повече от 160 милиона души по света са имали продоволствена несигурност миналата година, което е с 19% увеличение спрямо предходната година, а една от основните причини е спадът в производството на храни поради глобалното затопляне. „Промените в климата вече имат значително и отрицателно въздействие върху глобалното селскостопанско производство и въздействието му само ще се влошава. Виждаме оризови полета да се давят в наводнения. Виждаме как други култури изсъхват в суша. Виждаме, че ракообразните умират в по-киселите океани и болестите по културите се разпространяват в нови региони. Вероятно нямаше да разберем всички тези проблеми, както ги разбираме днес, без работата на д-р Синтия Розенцвайг, тазгодишната лауреатка на Световната награда за храни", каза той.


Наградата на Световната фондация за награда за храна, базирана в Де Мойн, призна Розенцвайг за основател на проекта за взаимно сравнение и подобряване на селскостопанския модел и нейната работа пряко помага на лицата, вземащи решения в повече от 90 страни, да изградят планове за подготовка за изменението на климата.


Организацията привлича учени от цял свят и от много дисциплини, за да усъвършенстват методи за подобряване на прогнозите за бъдещото представяне на селскостопанските и хранителните системи при глобалните промени в климата.

Станете почитател на Класа