Съветът за сигурност на ООН с първа декларация за Украйна след избухването на конфликта

Съветът за сигурност на ООН с първа декларация за Украйна след избухването на конфликта
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.05.2022
  • Сподели:

Съветът за сигурност на ООН прие декларация за Украйна, в първата проява на единство на Съвета от началото на руското нахлуване в Украйна. Съветът за сигурност на ООН през май се председателства от САЩ.


„Съветът за сигурност изразява дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността на Украйна. Съветът за сигурност изразява силна подкрепа за усилията на генералния секретар в търсенето на мирно решение", се казва в текста.


Декларацията, редактирана от Норвегия и Мексико, до която Франс прес получи достъп, не само съдържа подкрепа за ролята на Гутериш като медиатор, а и представлява първата проява на единство на Съвета за сигурност от началото на руското нахлуване в Украйна.


Текстът на декларацията, който е доста къс, гласи, че "Съветът за сигурност изразява своята дълбока тревога във връзка с опазването на мира и сигурността в Украйна".


Петнадесетте страни, членуващи в Съвета, припомнят "Всички държави членки на ООН са се задължили, по силата на Хартата на ООН, да спомагат за уреждането на международните спорове с мирни средства".


В текста се съдържа и искане, отправено към Гутериш, да представи доклад след приемането на декларацията.

Станете почитател на Класа