Реколтата от пшеница в Украйна може да спадне с 35%, опасения от глобален недостиг

Реколтата от пшеница в Украйна може да спадне с 35%, опасения от глобален недостиг
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.05.2022
  • Сподели:

Производството на пшеница в Украйна вероятно ще бъде поне с една трета по-ниско, отколкото в нормалните години, според анализ на сателитни снимки на страната. Украйна е един от най-големите износители на пшеница в света, но войната оказва влияние върху селското стопанство и хранителните доставки на страната, предизвиквайки опасения от недостиг и по-високи цени по целия свят.


Миналата година Украйна произведе около 33 милиона тона пшеница, от които изнесе около 20 милиона тона, което я прави шестият по големина износител в световен мащаб. Тази година, при сегашната ситуация, страната има потенциала да произведе само около 21 милиона тона пшеница, което е спад от около 23% средно за предходните пет години, според анализ, публикуван в петък от компанията за сателитни анализи Kayrros.


Но с изключително вероятното по-голямо разстройство от войната и боеве, съсредоточени на изток, където се намират основните райони за отглеждане на пшеница, Кайрос изчисляват, че реколтата от пшеница вероятно ще намалее с поне 35% тази година в сравнение с 2021 г.


Украйна вече забрани износа на зърно и много други хранителни продукти, в опит да запази собствените си хранителни доставки. Транспортът също е труден, тъй като Русия блокира черноморското крайбрежие на страната.


Глобалните цени на пшеницата скочиха с 20% през март поради прякото въздействие на войната върху производството на пшеница, както и по-високите цени на енергията и торовете по света. Тези разходи вече се покачваха преди нахлуването на Русия, но бяха изстреляни нагоре, когато страните започнаха да намалят вноса на петрол и газ от Русия.


Русия и Украйна са също големи производители на торове, което допълнително повиши цените на суровините за фермерите.


Поскъпването на храните сега е сериозна причина за безпокойство в целия свят. Хората с ниски доходи в развиващите се страни вече са изправени пред проблеми, тъй като пандемията е изчерпала ресурсите им, като конфликтът е довел държави като Йемен и Афганистан до ръба на глада.


Климатичната криза също се отразява. През последните седмици гореща вълна в Южна Азия остави милиони хора изправени пред топлинен стрес. Горещината вероятно ще намали добивите и може да повлияе на реколтата от пшеница в Индия.


Голяма част от пшеницата на Украйна отиваше в Близкия изток. Египет, например, който ще бъде домакин на следващата среща на върха на ООН за климата, Cop27, през ноември, разчита на Украйна и Русия за около 80% от нужната му пшеница.

Станете почитател на Класа