Идеологията „Русский мир“. Как Европа подготви трибунал за агресията в Украйна

Идеологията „Русский мир“. Как Европа подготви трибунал за агресията в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.04.2022
  • Share:

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова за "спешно" създаване на извънреден международен трибунал във връзка с войната в Украйна. В резолюция на организацията се казва, че бъдещото съдилище трябва да разследва престъплението агресия, извършено от Руската федерация.

 

Резолюцията е първият международен документ, който посочва идеологията, продиктувала военната агресия на Русия. Видът на предложения трибунал няма пълен аналог в историята на извънредните международни съдилища.

Документът беше приет със 115 гласа „за“, нито един „против“ и един „въздържал се“. Гласуването не беше поименно. Заседанието приключи в четвъртък вечерта.

 

Русский мир и войната

 

В резолюцията се говори за Русский мир (руски свят) като за идеология, довела до войната.

Русский мир е понятие, съществувало по времето на царска Русия и възродено от президента Владимир Путин. То означава общество, обединено от руската култура, език, традиции и православна религия.

 

„ПАСЕ обръща внимание на идеологията Русский мир, която се наложи в Руската федерация и стана държавна идеология, превърната от Кремъл в инструмент за насърчаване на война“, пише в резолюцията. Текстът продължава така: „Тази идеология се използва за унищожаване на остатъците от гражданска демокрация, за възпитание на нови милитаризирани поколения в Руската федерация и за оправдаване на външната й агресия“.

 

Институцията призовава международната общност „да изпрати обратното послание“, като потърси отговорност от извършителите на престъпления. „Това трябва да важи и за извършителите на престъплението агресия, а именно политическото и военното ръководство на Руската федерация, които са отговорни за започването на продължаващата война“, се казва в текста.

 

Защо е нужен извънреден орган

 

Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. с бомбардиране на множество градове, убийства на цивилни, изнасилвания, изтезания и мародерство. Оттогава се говори за нуждата да се разследват четири големи престъпления, предполагаемо извършвани на украинска територия – военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и агресия. И четирите могат да бъдат разследвани от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, който е постоянно действащ съдебен орган. Но според устава на този съд за започването на дело, свързано с агресия, е нужно и съгласието на Съвета за сигурност на ООН, където Русия има право на вето.

Протест срещу руската инвазия в Украйна. На плаката пише "Путин - в Хага!" Брюксел, Белгия, 6 март 2022 г.

[Престъплението агресия] в момента не може да се разследва от Международния наказателен съд, без да има резолюция [за това] от Съвета за сигурност на ООН, която Руската федерация най-вероятно би блокирала, използвайки правото си на вето“, пише в текста на ПАСЕ, приет в четвъртък вечерта.

 

Останалите три престъпления могат да бъдат свободно разследвани от съда в Хага и ПАСЕ призовава европейските държави да окажат всякакво съдействие на прокурора в неговата работа.

 

Как ще изглежда бъдещият трибунал

 

Извънредният трибунал, който предстои да се създаде изключително и само за престъплението агресия, ще заседава в Страсбург, ще има правото „да издава международни заповеди за арест и няма да бъде ограничаван [в дейността си] от държавен имунитет, нито от имунитета на държавни глави или на други държавни функционери“, пише в текста на резолюцията.

 

Новото съдилище ще бъде създадено „от група държави-съмишленици под формата на многостранен договор, одобрен от Общото събрание на ООН и с подкрепата на Съвета на Европа, Европейския съюз и други международни организации“, се казва в документа.

 

Преди дни руският външен министър Сергей Лавров каза, че „Западът“ се опитва да преодолее руското право на вето в Съвета за сигурност, като прехвърля неговите правомощия на Общото събрание.

 

На 2 март Общото събрание на ООН осъди руската военна агресия срещу Украйна със само 5 гласа „против“. Това стана преди да е известно за престъпленията в Буча и в самото начало на обсадата на Мариупол.

 

Награда за Буча

 

ПАСЕ на два пъти казва, че е „ужасена“ от новините от Украйна и изброява убийствата на цивилни в Буча, сриването до основи на град Мариупол, бомбардирането на граждански обекти в Харков, както и данните за изтезания и изнасилвания като оръжие във войната.

 

В резолюцията пише, че президентът Путин е наградил с почетно звание 64-а мотострелкова бригада, която се е намирала в Буча по време на убийствата. „[Това] изпраща опустошително послание към семействата на жертвите и цинично насърчава руските войските да продължат безнаказано да извършват подобни действия“, казва ПАСЕ.

 

Резолюцията напомня, че в различните държави има имущество на санкционирани руски граждани. Ако то бъде окончателно отнето, страните се призовават да го използват за компенсации за Украйна и нейните граждани.

 

Кои са авторите на текста

 

Резолюцията беше приета въз основа на доклад, изготвен от полския депутат Александър Почей. Откакто е започнала войната, Украйна е най-силно подкрепяна от Полша, Латвия, Литва и Естония. Предполага се, че тези държави ще бъдат част от бъдещия договор, с който ще се създаде трибуналът.

 

ПАСЕ е орган на Съвета на Европа, в който са представени депутати от националните парламенти на 47 държави. Резолюцията беше гласувана 20 дни след като Съветът на Европа стана първата международна организация, изключила Русия от състава си.

 

 

Татяна Ваксберг

Станете почитател на Класа