Ако искаме траен мир в Европа, Украйна трябва да победи

Ако искаме траен мир в Европа, Украйна трябва да победи
  • Written by:  Райнхард Везер (ФАЦ)
  • Date:  
    27.04.2022
  • Share:

Най-сигурният начин за завръщането на дълготрайния мир в Европа е победа на Украйна във войната, започната от Русия. Западът трябва да направи всичко възможно за това.

 

 

Коментар на Райнхард Везер от ФАЦ.

 

Американският министър на отбраната Лойд Остин каза в Киев нещо, което звучи като минималната цел, която Западът би могъл да преследва във войната в Украйна: Русия трябва да бъде дотолкова отслабена, че повече да не е в състояние да върши такива неща като нахлуването в Украйна. Включително и ако Кремъл успее да се сдобие с една скъпо струваща му частична победа в Източна и Южна Украйна.

 

За самата Украйна това би било катастрофа. Защото за нея войната няма да свърши дори и след като Кремъл обяви нейния край, а украинците ще са на подчинение на режима в Москва, който би могъл с постоянно подклаждане на огъня по фронтовата линия да затрудни или дори да направи невъзможно възстановяването на украинската държава.

Не само от солидарност с Украйна Западът би трябвало да направи всичко възможно да предотврати такъв развой. Едно постоянно огнище на напрежение от такъв калибър би било огромно бреме за Европа. За цяла Източна и Централна Европа това би означавало несигурност дори и ако приемем, че Русия загуби способността си да провежда големи конвенционални военни операции.

 

Най-сигурният път за установяването на дълготраен мир в Европа е победата на Украйна в тази война. От Киев шефът на Пентагона се завърна с усещането, че украинците са способни на такъв успех, ако разполагат с необходимите средства за това. А това е призив към всички, които твърдят, че са на страната на Украйна.

 

 

Райнхард Везер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа