Какво предстои за Марин Льо Пен?

Какво предстои за Марин Льо Пен?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.04.2022
  • Share:

Трети път лош късмет за Марин Льо Пен, която не успя да убеди френските избиратели да я изберат за президент в неделя.


Тя детоксикира своята крайнодясна партия National Rally и изхвърли отричането на Холокоста, ксенофобските главорези – включително собствения си баща – смекчи имиджа й с истории за това колко много обожава котките си и се появи по телевизията с усмивки и дрехи в успокояващи неутрални цветове. Тя дори се отказа от Frexit, отказа подкрепата за смъртното наказание и очевидно изостави идеята за забрана на правото на двойно гражданство, като същевременно остана твърдо против имиграцията. Но нейната програма все пак не се хареса на достатъчно гласоподаватели, които да й дадат ключовете от Елисейския дворец.


В неделя вечерта Льо Пен призна поражението си: „Милиони наши сънародници са ни избрали и се променят. Това поражение само по себе си е форма на надежда", каза тя пред поддръжниците и обеща: „Ще продължа ангажимента си към Франция и французите. Това не е краят. След няколко седмици имаме парламентарни избори."


Обещанието на Льо Пен да продължи борбата и "никога да не изоставя Франция" поставя под съмнение обещанието й да се откаже от президентските си амбиции, а речта й остави вратата отворена за нова кандидатура да поведе Франция. На 53 години тя все още е млада във френски политически план.


Льо Пен пое Националната партия на баща си Жан-Мари льо Пен през 2011 г. и се зае да изчисти имиджа й. Тя предизвика политическо земетресение във Франция през 2002 г., когато неочаквано спечели място във втория тур на президентския избор само с 16,9% от гласовете. Марин Льо Пен отбеляза 17,9% на първия тур на президентските избори през 2012 г., на които социалистът Франсоа Холанд се изправи срещу Никола Саркози на втория тур. Саркози спечели. През 2017 г. Льо Пен отбеляза 21,3% в първия кръг и промени името на партията на Rassemblement National (RN). Този път Льо Пен увеличи резултата си в първия рунд до 23,25%. Въпреки това крайнодесният вот беше разделен между нея и Ерик Земмур, който отбеляза 7,1%, което предполага, че резултатът й можеше да е много по-висок.


Льо Пен предаде юздите на партията си на изгряващата крайнодясна звезда Джордан Бардела, 26-годишен син на италиански имигранти, израснал в мръсно парижко заведение. Има няколко други младежи, които чакат с крилете си, включително нейната племенница Марион Марешал, която заряза семейната лоялност и подкрепи Земмур в първия рунд. Дори ако Марин Льо Пен не е страхотна в кампанията, тя е много добра в организирането на партията. Нейната сила е да поддържа единен фронт в нея.

Станете почитател на Класа