Леонид Невзлин: Шойгу е с масиран инфаркт, Путин наредил арести на 20 генерали

Леонид Невзлин: Шойгу е с масиран инфаркт, Путин наредил арести на 20 генерали
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2022
  • Сподели:

Властите в Русия са стартирали криминално разследване срещу вицепремиера от 2012 до 2018 г. и бивш съветник на Путин (2008 – 2012 г.) Аркадий Дворкович. "От него се очаква да даде показания срещу свои колеги и приятели.

 

"Руският военен министър Сергей Шойгу е получил масиран инфаркт", това заяви живеещият в Израел бивш руски бизнесмен Леонид Невзлин в профила си във Фейсбук.

 

https://epicenter.bg/images/news/52021/thumbs/main_1620120043.png


По думите на осъдения задочно за убийства мъж ръководителят на силовото ведомство е бил в много тежко състояние. "Според мои източници в Москва, Шойгу може да остане инвалид за цял живот. Министърът вече е извън играта и е на системи", заяви той.

Припомняме, че още преди около две седмици съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко заяви, че руският министър на отбраната е получил сърдечен удар.

Невзлин допълни, че в руското министерство на отбраната са били извършени масови арести. "Задържани са 20 генерали. Вероятно причината е, че те са крали парите, отпускани от Владимир Путин за подготовката на войната срещу Украйна. От 2014 г. (окупацията на черноморския полуостров Крим) са били присвоени 10 милиарда щатски долара", допълни той.

Според имигранта, властите в Русия са стартирали криминално разследване срещу вицепремиера от 2012 до 2018 г. и бивш съветник на Путин (2008 – 2012 г.) Аркадий Дворкович. "От него се очаква да даде показания срещу свои колеги и приятели. Ако той не сключи сделка с властите, го очаква следствен арест в системата на Федералната служба за сигурност", заяви Невзлин.

"Бившият съветник на Путин (2013 – 2020 г.) Владислав Сурков вече е поставен под домашен арест. Арестите, разследванията и уволненията са свързани с финансовите присвоявания в особено големи размери", написа още Невзлин.

 

Ето какво съобщи той, позовавайки се на свои източници:

 

- "Шойгу е извън играта, ако оцелее, може би ще остане инвалид. Внезапно е получил масивен инфаркт, в реанимация е, свързан към апарат. Говори се, че инфаркт може да се получи и поради неестествени причини.

 

- Арестувани са 20 генерали от Министерството на отбраната. Целият щаб. Тук всичко е ясно - тоталното разхищение на средства за подготовката на украинските управляващи и населението за тържественото посрещане на армията освободителка от Русия. От 2014 г. насам са откраднати около 10 милиарда долара, отпуснати от Путин за подготовката на блицкрига. Извън смешното.

 

- Срещу Аркадий Дворкович се подготвя наказателно дело, очаква се той да свидетелства срещу свои колеги и приятели. Източници от Федералната служба за сигурност съобщават, че ако не се съгласи на сделка с разследването, ще бъде преместен в следствения изолатор "Матроска тишина" (затвор в Москва, намиращ се на едноименната улица - бел.ред.) или Лефортово (следствен изолатор № 2, също в Москва - бел.ред.).

 

- Сурков е под домашен арест, заподозрян е в кражба на пари, предназначени за подготовка на войната, като това е същият случай, във връзка с който са арестувани и 20-те генерали."

 

Припомняме, че преди два дни съобщихме за ареста на бившия съветник на Путин Владислав Сурков, който по неофициална информация се разследва за разхищение на държавни средства. Смята се, че Сурков е отговарял за финансирането на целия проект с т.нар. Донецка и Луганска народни републики – сепаратистките републики в Източна Украйна, признати единствено от Русия.

 

Също така в средата на март писахме и за оставката на Аркадий Дворкович, един от малкото висши руски служители, позволили си да критикуват руската инвазия в Украйна.

 

Невзлин (роден през 1959 г. в Москва) бе бизнес партньор на Михаил Ходорковски от края на 80-те години на миналия век до 2003 г. През 2003 г. Невзлин бе привикан в Генералната прокуратура на Русия за даване на показания във връзка с обвинения срещу друг съдружник на Ходорковски – Платон Лебедев. Невзлин обаче замина за Израел под предлог писане на докторска дисертация и по-късно получи гражданство на еврейската държава.

През 2008 г. Невзлин бе осъден задочно в Русия за няколко убийства. Той определи решението на магистратите като дирижирано от Путин.

 

Колкото до компанията ЮКОС, тя бе обявена в несъстоятелност през 2017 г. и разпродадена на търг през същата година. В периода от 1995 до 2005 г. тя непрекъснато бе сред 10-те най-големи компании в Русия според списание Expert. Неин създател беше Михаил Ходорковски, който лежа години наред (арестуван през 2003 година, помилван от Путин през 2013 година) в наказателна колония за укриване на данъци, фалшифициране на документи, злоупотреба с доверие, разхищаване на средства чрез мошеничество, като беше осъден за втори път още докато беше в затвора.

 

Европейският съд по правата на човека отсъди, че правата на Ходорковски са били нарушени при провеждането на първия процес, но руският съд отхвърли тезата, че задържането на Ходорковски е станало по политически причини - защото не е искал да се подчини на Владимир Путин.

 
 

 

Станете почитател на Класа