Крайцерът "Москва" потъна, призна руското министерство на отбраната

Крайцерът "Москва" потъна, призна руското министерство на отбраната
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2022
  • Сподели:

По време на изтегляне на буксир на крайцера "Москва" до пристанището на местоназначение, вследствие на повреда в корпуса, получена при пожара от детонацията на боеприпаси, корабът загуби стабилност.

 

Ракетният крайцер "Москва", флагманът на руския Черноморски флот, който беше повреден при взрив на боеприпаси, потъна.

 

Това съобщиха от Министерството на отбраната в Москва.

 

"По време на изтегляне на буксир на крайцера "Москва" до пристанището на местоназначение, вследствие на повреда в корпуса, получена при пожара от детонацията на боеприпаси, корабът загуби стабилност. В условията на бурно море той потъна", се посочва в съобщението, цитирано от ТАСС.

 

Екипажът беше евакуиран по-рано от намиращи се в района кораби на Черноморския флот, напомнят от ведомството.

 

https://epicenter.bg/images/news/42022/thumbs/main_1649970146.jpg

 

Русия понесе едно от най-сериозните си материални поражения от началото на нахлуването си в Украйна, предаде Франс прес.

 

В момент, в който руската армия установява контрол върху стратегическото пристанище Мариупол, на Азовско море, и се опитва да разшири офанзивата си в Южна и Източна Украйна, ракетният крайцер "Москва" излиза извън строя. 

През нощта на 13 срещу 14 април Русия съобщи, че на "Москва" е възникнал пожар, който е причинил взривяване на част от боеприпасите. Няколко часа по-рано Украйна обяви, че нейни сили са атакували крайцера с две противокорабни ракети "Нептун".

 

Русия и Украйна с различни версии за удара върху руския крайцер "Москва"

 

Малко преди съобщението на руското министерство на отбраната говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че флагманът на руския Черноморски флот - ракетният крайцер "Москва" - се движи на собствен ход към Севастопол за ремонт.

 

Представителят на Министерството на отбраната на САЩ потвърди, че корабът все още е на вода, както и, че на борда е имало силна експлозия и пожар. Той подчерта, че точните причини за тях не са известни.

 

По-рано руското министерство на отбраната съобщи за пожар и детонация на боеприпаси на крайцера, в резултат на което той е получил сериозни щети. В същото време Киев заяви, че е ударил кораба с две ракети.

 

Съветникът на украинския президент Олексий Арестович убедено твърдеше че флагманът на руския Черноморски флот е потънал до Змийския остров.

 

В първите дни на руската инвазия в Украйна плавателният съд участва в нападение срещу Змийския остров, по време на което бяха пленени 19 украински моряци. Случаят се прочу и с нецензурна реплика на украинците, отправена по радио връзка към екипажа на флагмана.  

 

Крайцерът е военният кораб, който се превърна в хит в интернет покрай фразата „Русский военный корабль, иди на ***“, произнесена от украински граничар от Змийския остров, след което той се предаде на руснаците. Украинската страна твърди, че атаката по кораба е станала на 25 мили от Змийския остров.

 

 Губернаторът на Одеса Максим Марченко обяви в Telegram: "Потвърди се, че днес ракетният крайцер "Москва" отиде точно там, където беше изпратен от нашите граничари".

 

Флагманът на украинския черноморски флот "Гетман Сагайдачни" също вече не е активен. Той бе потопен в пристанището на Николаев в първия ден на войната.

 

 

 

Станете почитател на Класа