Неудържимият ръст на цените лишава европейците от увереност в бъдещето

Неудържимият ръст на цените лишава европейците от увереност в бъдещето
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2022
  • Сподели:

В Европа инфлацията набира скорост заради покачването на цените на енергията, което от своя страна до голяма степен беше провокирано от антируските санкции. Така, според SkyNews, много британски семейства в сегашните условия са принудени да избират между закупуване на храна за децата и плащане за отоплението на дома.

 

 

Неудържимият ръст на цените лишава европейците от увереност в бъдещето


В сюжета на британската телевизионна компания участват обикновени граждани на страната, които са силно засегнати от настоящата икономическа ситуация. Така според социалния работник Дон Скофийлд, ситуацията се влошава, а мерките на държавна подкрепа, позволяващи икономисване на £300 годишно не са достатъчни.

 

«Нарастващите цени на горивата и храните лишават жителите на Обединеното кралство от увереност в бъдещето», заключават журналистите от SkyNews.

 

В същото време нарастващите цени засегнаха най-силно най-слабо защитените сегменти от европейското население.

 

 

 

 

 

Междувременно, според статистическата агенция Евростат, годишната инфлация в европейските страни през януари тази година възлиза на рекордните 5,1 процента, което е най-високото ниво от 1 януари 1999 г. Най-много се повишиха цените в Литва – средно с 12,3%, най-малко – във Франция, с 3,3%.

 

Основната „вина” за инфлацията Евростат възлага на поскъпването на енергийните ресурси в ЕС, чийто ръст през януари 2022 г. възлиза на 28,6% срещу 25,9% на месец по-рано.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа