Русия заговори за проблемите пред петролния си сектор

Русия заговори за проблемите пред петролния си сектор
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.04.2022
  • Сподели:

Русия е готова да продава на "приятелски страни" петрол и петролни продукти в "произволен ценови диапазон", става ясно от интервю на енергийния министър на страната Николай Шулганов пред "Известия". Той не се наема да прогнозира обаче какъв ще бъде спадът на инвестициите в петролния сектор на Русия.

 

"Оценяваме ситуацията и търсим достоен изход от нея", допълни енергийният министър.

 

Шулганов отказа да направи прогноза за цената на петрола при ембарго на руската суровина от страна на Европейския съюз, което може да бъде наложено заради войната в Украйна. Руският министър на енергетиката смята, че поведението на западните политици по отношение на забраната за доставки на руски енергоизточници "не е конструктивно".

 

Движението на цените в диапазона 80-150 долара за барел е напълно възможно, но целта на Русия е не да прави прогнози, а да "гарантира функционирането на петролния сектор". От думите на енергийния министър става ясно, че в Москва е направен списък с критично оборудване за енергийния сектор. Търсят се начини да се осигурят нужните резервни части, включително и аналози, произведени от Русия.

 

Русия заговори за проблемите пред петролния си сектор

 

"В електроенергетиката все още не виждаме проблеми, но що се отнася до преработката на петрол, добива му, има отделни компоненти и оборудване (които ни липсват - б.р.). Но мисля, че секторът ще се справи със ситуацията въз основа на търсенето на алтернативни доставки на оборудване", каза още Николай Шулганов.

 

Пред "Известия" енергийният министър коментира и плащането на природния газ в рубли от "неприятелските държави". Според него промяната няма да увеличи разходите на клиентите на "Газпром". Той смята, че в момента няма начин Европа да обезпечи отказа от руския природен газ от гледна точка на обемите.

 

Шулганов коментира, че Русия може да ограничи загубите от отказа на Европа и САЩ да купуват руски енергоизточници с нови пазари и нови маршрути и в момента се работи в тази насока. 

 

По отношение на природния газ Москва отдавна опитва да разшири присъствието си на китайския пазар, но засега успява да продаде едва около 15 млрд. куб. метра на година. За сравнение, доставките за европейските клиенти се движат в диапазона 150-170 млрд. куб. метра годишно. Тепърва Русия ще трябва да изгради и инфраструктурата за увеличаването на газовите доставки - чрез "Силата на Сибир 2". 

 

Този газопровод обаче е все още на фаза проектиране и е под въпрос дали Москва ще успее да изгради близо 7000-километровото трасе на фона на засилващите се западни санкции и липсата на оборудване. Капацитетът на тръбите ще бъде 50 млрд. куб. метра годишно.

 

Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Станете почитател на Класа