БоДжо пренебрегва призивите да напусне, след като бе глобен

БоДжо пренебрегва призивите да напусне, след като бе глобен
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.04.2022
  • Сподели:

Борис Джонсън получи твърдо известие за глоба за нарушаване на собствените си закони за Covid, като е присъствал на парти за рождения си ден. Той обеща да продължи като министър-председател напук на яростните призиви да напусне поста.


Риши Сунак, външен министър, и съпругата на Джонсън, Кари, също бяха наказани за присъствието на събирането на 19 юни 2020 г. в стаята на кабинета, като столичната полиция каза, че са издадени повече от 50 заповеди. И тримата казаха, че са платили глобите си във вторник.


Джонсън и Сунак се смятат за първия действащ министър-председател и външен министър, които са наказателно санкционирани. Двамата високопоставени политици бяха обвинени също в подвеждане на парламента, тъй като преди това отрекоха, че са посещавали партита по време на блокирането.


Сунак обаче не направи незабавно публично изявление, което накара някои депутати - тори да спекулират, че може да подаде оставка след катастрофална седмица, в която данъчните въпроси на съпругата му бяха подложени на контрол. Такъв ход ще окаже огромен натиск върху Джонсън да последва примера му.


Джонсън поднесе „пълно извинение" и отхвърли призивите за напускане, но положението му остава в опасност през следващите седмици, тъй като полицията все още разследва и шест други събирания, на които се твърди, че е присъствал.


В изявление, Джонсън каза, че „смирено приема, че е нарушил правилата, но събирането на рождения ден е продължило по-малко от 10 минути и не му е хрумнало, че събитието е грешно". Той заяви, че е говорил „добросъвестно" в Камарата на общините, когато каза, „всички правила са били спазени на Даунинг стрийт".


„Напълно уважавам резултата от [полицейското] разследване. Разбирам гнева, който мнозина ще почувстват, че аз самият не успях, когато ставаше дума за спазване на същите правила, които правителството, което ръководя, въведе, за да защити обществеността. Приемам напълно искрено, че хората имат право да очакват по-добро. Сега имам още по-голямо чувство на задължение да изпълня приоритетите на британския народ", заключи той.


Кийр Стармър, лидерът на лейбъристите, призова „двамата виновни мъже, Джонсън и Сунак, да подадат оставка за опозоряване на длъжностите си. Джонсън многократно е излъгал обществото и поведението му е шамар в лицето за всички, които са спазвали правилата. Те трябва да си вървят", каза той.

 

Никола Стърджън, шотландският премиер и лидер на SNP, също призова премиерът да напусне. „Борис Джонсън трябва да подаде оставка. Той наруши закона и многократно излъга парламента за това. Основните ценности на почтеност – от съществено значение за правилното функциониране на всяка парламентарна демокрация – изискват той да си тръгне", каза тя.

Станете почитател на Класа