FP: Освен Запада, останалата част от света не желае да подкрепя кампанията за изолация на Русия

FP: Освен Запада, останалата част от света не желае да подкрепя кампанията за изолация на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.04.2022
  • Сподели:

С началото на руската операция срещу Киев целият свят сякаш се обедини около Украйна, но в действителност ситуацията се оказа малко по-различна. Според Foreign Policy в резултат на това Съединените щати са изправени пред сериозно предизвикателство: без най-близките приятели и военни съюзници на Америка в Западна и Източна Азия, останалата част от света не иска да подкрепи кампанията за изолиране на Русия. Много страни също заеха изчаквателна позиция поради дългогодишните връзки с Москва и натрупаното недоволство от политиката на Вашингтон.

 

FP: Освен Запада, останалата част от света не желае да подкрепя кампанията за изолация на Русия

 

 

Посланикът на Южна Африка в ООН Мату Джойни се възползва от момента в дебата за хуманитарните последици от руската операция в Украйна и упрекна САЩ за миналите им военни грехове, включително в Ирак. Според нея САЩ и техните западни съюзници нарушават Устава на ООН и просто преследват собствените си геополитически интереси, осъждайки Москва като агресор и лансирайки съответни резолюции.

 

„Отбелязвайки този момент в днешната дискусия, ние по никакъв начин не прехвърляме вината, а подчертаваме факта, че много страни и техните народи страдат от последиците от войни, в които самите те не участват“, каза тя.

 

Според Foreign Policy нейното изявление отразява предизвикателствата, пред които са изправени Съединените щати в опитите си да подкрепят Украйна и да дадат на Русия единен дипломатически отпор, тъй като с изключение на най-близките приятели и военни съюзници на САЩ в Западна и Източна Азия, останалият свят не иска да подкрепи кампанията за изолация на Русия.

 

Както продължава изданието, в началото на руската операция срещу Киев на 24 февруари целият свят сякаш се сплоти около Украйна. 193-членното Общо събрание на ООН осъди военните действия на Русия с огромно мнозинство (141 срещу 5).

 

Въпреки това, много страни таят дълбоко негодувание срещу САЩ, чиито военни интервенции от Афганистан през Ирак до Либия оставиха смърт и разрушения след себе си.

 

Ключови държави в Африка и Азия, включително Южна Африка и Индия, са предпазливи: те се стремят да поддържат добри отношения с Русия и Съединените щати, но в същото време подчертават, че суверенитетът на Украйна трябва да се зачита. Повече от 30 държави, включително редица африкански сили, се въздържаха от гласуване по резолюцията на Общото събрание на ООН и не осъдиха Русия. Нито една африканска държава не подкрепи санкциите срещу Русия, която през последните години се превърна в най-големия износител на оръжие за континента.

 

Реакцията на Африка беше още по-нееднозначна.

 

Посланикът на Кения в ООН Мартин Кимани нанесе завоалиран удар по Съединените щати и техните западни съюзници, припомняйки, че те смазаха съперниците в Афганистан, Ирак и Либия с военна сила.

 

Украинският конфликт беше изпитание за отношенията на САЩ с Индия, която е член на четиристранния диалог по сигурността заедно с Австралия и Япония за свобода в Индо-Тихоокеанския регион.

 

Индия се раздели със Съединените щати в Съвета за сигурност на ООН през февруари, като се въздържа от резолюцията, осъждаща Русия и настояваща за изтегляне на всички войски.

 

Въпреки че индийският премиер Нарендра Моди призова руския лидер да преговаря за „незабавно прекратяване на насилието“ в Украйна, той се въздържа от критика на Москва, а индийските служители преговарят за закупуване на руски петрол с отстъпка, открито противоречащо на опитите на САЩ да блокират руския износ на петрол.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа