Байдън нарече случващото се в Украйна „геноцид“

Байдън нарече случващото се в Украйна „геноцид“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.04.2022
  • Сподели:

Президентът на САЩ Джо Байдън за първи път използва думата „геноцид" във връзка със зверствата в Украйна.

„Нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята, че са украинци", каза Байдън по време на посещение в американския щат Айова.

 

„Доказателствата са все повече. Изглежда различно от миналата седмица. Налице са буквално все повече и повече доказателства за ужасните неща, които руснаците са извършили в Украйна", каза американският президент, цитиран от BBC. В крайна сметка юристите на международно ниво ще трябва да решат дали става дума за геноцид или не, но според него това е доста сходно, продължи Байдън.

 

По-рано президентът на САЩ говори за повишаването на потребителските цени по време на реч в Менло, Айова, като каза в този контекст: „Семейният ви бюджет, възможността да заредите резервоара си за гориво, нищо от това не трябва да зависи от това дали един диктатор обявява война на половината свят и извършва геноцид“.

 

Байдън нарече случващото се в Украйна „геноцид“

 

Правителството на САЩ и техните съюзници правят всичко възможно, за да гарантират, че Путин няма да може да използва енергийните си ресурси като оръжие срещу американските семейства, семействата в Европа и по целия свят, добави Байдън.

 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски похвали думите на Байдън: „Да наричаш нещата с истинските им имена е важно, когато се изправяш срещу злото", написа той в Twitter.

 

Преди това Зеленски бе обвинявал руските войски в геноцид заради зверствата срещу цивилни граждани. Правителството на САЩ досега не е дало гласност на въпроса.

 

През уикенда съветникът по националната сигурност на американския президент Байдън Джейк Съливан заяви, че разкритите наскоро жестокости в киевското предградие Буча, както и на други места, очевидно са военни престъпления. Съливан обаче избегна въпроса дали те също представляват геноцид.

 

Малко се знае за действителните събития от войната в нощта срещу сряда. Нито украинският генерален щаб, нито регионалните администрации направиха обичайните съобщения.

 

Събитията от нощта накратко:

 

- Украинският президент призовава за превантивни мерки срещу евентуално използване на оръжия за масово унищожение от страна на Русия. Зеленски се позовава на съобщения от Мариупол от предишния ден, според които Русия е атакувала там с неидентифицирано химическо вещество.


- Агенцията за химически оръжия ОЗХО в Хага изразява загриженост относно евентуално използване на химическо оръжие в Украйна.


- Зеленски предлага размяна на задържания проруски политик Виктор Медведчук срещу украинци, държани като военнопленници от Русия. Политикът и олигарх Медведчук е смятан за най-близкия съюзник на Путин в Украйна. Във вторник той бе арестуван от украинската тайна служба SBU.


- По данни на Министерството на вътрешните работи в Буча и други предградия на украинската столица Киев са загинали над 720 души. В районите, окупирани от руските войски, повече от 200 души се смятат за изчезнали, съобщи министерството.


- Украинското правителство подчерта, че въпреки боевете пролетната сеитба е започнала в почти всички части на страната. Изключение прави размирният източен украински регион Луганск, заяви министър-председателят Денис Шмихал.


- САЩ очевидно искат да продължат да подкрепят финансово Украйна. Според вътрешни източници на Украйна ще бъде предоставена допълнителна военна помощ в размер на 750 милиона долара.

 

 

 Бойчо Попов

Станете почитател на Класа