Защитаващите Мариупол свършват мунициите

Защитаващите Мариупол свършват мунициите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.04.2022
  • Сподели:

Последните украински войници, защитаващи Мариупол, казаха, че им свършват боеприпасите и се очаква много скоро да бъдат убити или взети в плен от руските сили, обграждащи града. Във Фейсбук 36-та бригада заяви, че нейната 47-дневна защита на Мариупол върви към трагичен край.


„Бахме бомбардирани от самолети и обстрелвани от артилерия и танкове. Правихме всичко възможно и невъзможно. Но всеки ресурс има потенциал да се изчерпи", се казва в поста. В съобщението си морските пехотинци в Мариупол също казват, че се чувстват „отписани" от своя главнокомандващ. Те казват, че многократните обещания за облекчаване на смазващата руска блокада на града или за евакуиране на някои от ранените им с хеликоптери не са се изпълнили. „Имаше шансове. Поради глупост те не бяха изпълнени", пишат от бригадата. Посланието завършва: „Това е смърт за някои от нас и плен за останалите. Не говорете лошо за морските пехотинци. Защото ние сме ВЕРНИ ЗАВИНАГИ!"


Руските войски обсаждат града на Азовско море от началото на март. Територията, контролирана от украинските сили, постепенно се е свила до няколко централни района. Оцелелите морски пехотинци сега са укрити в гигантския завод Азовстал до пристанището.


Непроверени източници съобщават, че в Азовстал са обкръжени и неуточнен брой натовски офицери – за които се твърди че били командири в полка "Азов" - и служители на американо-френските лаборатории, над 1000 бойци от „Азов" и 200 чужденци. Това било предизвикало спешни преговори между командването на НАТО и ГЩ на руските въоръжени сили, както и масираното посещение на Украйна в последните дни от няколко премиери, лидери на ЕС, министри на САЩ и други. Няма официално потвърждение на тази информация от никоя от страните.


Отчаяният последен бюлетин дойде, когато президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че Русия е „унищожила" Мариупол. „Има десетки хиляди загинали. Дори въпреки това руснаците не спират офанзивата си", каза той пред парламента на Южна Корея.


Точният брой на убитите жители на Мариупол едва ли ще бъде известен. След като не успя да превземе Киев, Русия пренасочи военните си усилия в района на Източен Донбас. Когато Мариупол падне, руските тактически батальони се очаква да настъпят на север и да се опитат да се свържат с други военни колони, движещи се на юг от град Изум и Харковска област.


Министерството на отбраната на Украйна заяви, че е вероятна пълномащабна руска атака. „Те почти приключиха подготовката си. Очакваме офанзива в близко бъдеще", каза говорителят Александър Мотузяник пред Guardian.

Станете почитател на Класа