Шанхай изписа 11 000 излекувани от Covid в третата седмица на блокиране

Шанхай изписа 11 000 излекувани от Covid в третата седмица на блокиране
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.04.2022
  • Сподели:

Повече от 11 000 излекувани от Covid-19 пациенти бяха изписани в Шанхай в неделя и здравните власти подчертаха, че трябва да им бъде позволено да се върнат у дома въпреки блокирането, което сериозно ограничи движението в най-големия град в Китай.


Градът с население 26 милиона души съобщи за 1006 потвърдени инфекции и почти 24 000 безсимптомни случая през предходните 24 часа. Шанхай е под блокада от 28 март и властите заявиха, че строгите мерки ще бъдат отменени в райони без нови случаи през последните 14 дни, след нов кръг от масови тестове.


В отговор на „безпочвените" обвинения на американската страна срещу реакцията на Китай срещу епидемията, говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан каза „Трябва да се отбележи, че политиките на Китай срещу епидемията са научно обосновани и ефективни и ние сме напълно уверени, че Шанхай и други места в Китай ще надделеят над новата вълна на епидемията".


Междувременно властите в Шанхай заявиха, че са осигурили ежедневни доставки за жителите от онлайн платформи, според държавния вестник Global Times, след оплаквания за доставки на храна и други основни нужди, тъй като блокирането навлиза в третата си седмица.


Жителите прибягват до групово закупуване на хранителни стоки, защото не им е позволено да напускат сградите си. Публикации, циркулиращи в платформи за социални медии като Weibo, също показаха, че някои жители не могат да получат поръчките си за храна, докато други публикуваха онлайн, че храната им привършва.


Платформи с приложения за доставка, включително JD.com и Ele.me на Alibaba, работят с властите, за да гарантират, че всеки ще има достъп до зеленчуци, плодове и други продукти.


Ситуацията в Шанхай подчертава растящата човешка и икономическа цена на китайската стратегия за "нулев Covid", която има за цел да изолира всеки заразен човек.


Китай се сблъска с някои от най-тежките си местни огнища от началото на пандемията и страната остава затворена за международни пътувания, въпреки че по-голямата част от света търси начини да живее с вируса.

Станете почитател на Класа