Бибилов и Гаглоев е вероятния балотаж на президентските избори в Южна Осетия

Бибилов и Гаглоев е вероятния балотаж на президентските избори в Южна Осетия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.04.2022
  • Сподели:

В неделя в Южна Осетия се проведоха президентски избори. „Гласуването беше признато за валидно, като избирателната активност достигна 82,07%. – над изискваните 50%" - каза Игор Чочиев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната.


Действащият президент на Южна Осетия Анатолий Бибилов и лидерът на партия "Нихас" Алан Гаглоев вероятно ще се изправят един срещу друг в балотажа на президентските избори, каза Александър Плиев, друг кандидат за президент на Южна Осетия, след преброяване на гласовете в 15% от избирателните секции.


"По данни от 15% от избирателните секции ще имаме балотаж, Бибилов и Гаглоев водят на изборите", каза той. Той също така призова своите избиратели да подкрепят Гаглоев на втори тур.


Ако нито един от кандидатите не успее да събере необходимите над половината гласове, балотажът се организира в рамките на две седмици. На балотаж се явяват двамата кандидати с най-голям брой получени гласове на първи тур. Вторият тур се печели с обикновено мнозинство от гласовете. Балотажът се признава за валиден, ако участват 30% от избирателите с право на глас.

Станете почитател на Класа