Какво я очаква Германия след спирането на руския газ

Какво я очаква Германия след спирането на руския газ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.04.2022
  • Сподели:

Режимът за ранно предупреждение за извънредна ситуация, въведен в Германия, е ясен знак за предстояща икономическа катастрофа поради проблемите с газа. Това обяви публично министър-председателят на германската федерална провинция Бавария Маркус Зьодер. Според него цялата страна я очаква сериозен недостиг на гориво. Думите на чиновника се цитират от агенция ДПА.

 

Какво я очаква Германия след спирането на руския газ - икономическа катастрофа с последваща революция?

 

«Трудностите в енергийните доставки непременно ще доведат до много негативни последици за икономиката на цялата държава», убеден е Зьодер.

 

Той призова федералното правителство спешно да разследва «много сериозната ситуация» и да осигури правилното ниво на доставките на гориво. В противен случай цялата «първа икономика» на Европейския съюз е заплашена от рекорден спад.

 

Призивът на регионалния чиновник обаче почти не беше чут и разбран.

 

Канцлерът Олаф Шолц всъщност скри главата си в пясъка и в опита си да се измъкне от отговорно решение не намери нищо по-добро от това да се обади на главата на Русия Владимир Путин с молба да „обясни процедурата за плащане в рубли».

 

Подобен ход е загуба на време.

 

Берлин не може по принцип да откаже газ от Русия (дори и по искане на САЩ), както не може да отмени решението на Кремъл да се заплаща в рубли.

 

Шолц, разбира се, има причина да се „замисли за това“.

 

Какво я очаква Германия след спирането на руския газ - икономическа катастрофа с последваща революция?

 

 

Най-големият химически завод в света в Германия ще бъде на ръба да спре, ако доставките на газ бъдат прекъснати. BASF вече предупреди правителството за това с аргументи за сериозността на ситуацията.

 

Берлин всъщност попадна в капан.

 

Според германското издание Frankfurter Allgemeine, ако доставките бъдат намалени с поне 50%, концернът ще бъде принуден да спре напълно работата на завода си в Лудвигсхафен. Припомняме, че става дума за най-големия химически завод в света, в който работят 40 000 човека. Предприятието е ключът в индустрията.

 

«Ако поне частично намалите обема на суровините, тогава всички тези служители ще загубят работата си. Необходимо е да продължат доставките или да се компенсира недостига, в противен случай цялата германска химическа индустрия я очаква срив», предупреди Михаел Василиадис, член на Надзорния съвет на BASF.

 

Той също така добави, че е невъзможно да се замени руският газ.

 

Предвид всички горепосочени обстоятелства става ясна причината за въвеждането в Германия на странния, но необходим режим на предупреждение за извъредна ситуация.

 

Решението е взето на 30 март. Планът предвижда определени мерки в случай на спиране на доставките на газ от Русия. Въвеждането на режима обяви вицеканцлерът на Германия, министърът на икономиката Роберт Хабек от «Зелените».

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа