Докато Русия е заета в Украйна, Баку поднови действията в Карабах

Докато Русия е заета в Украйна, Баку поднови действията в Карабах
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.03.2022
  • Сподели:

Азербайджанската армия в Нагорни Карабах влезе в зоната на отговорност на руския мироопазващ контингент близо до населеното място Парух в североизточната част на региона на 24-25 март и създаде наблюдателен пост, което наруши тристранното споразумение за прекратяване на огъня от ноември. 2020 г. Вечерта на 27 март руското министерство на отбраната заяви, че Азербайджан е изтеглил своите части от селището след преговори. Според интервюирани експерти, новото избухване в Нагорни Карабах е свързано с военната операция на Русия в Украйна.


Районът около село Парух, където наистина имаше тежък конфликт, вероятно с жертви, е доминираща височина над района на Аскеран, която може да се използва за контрол и стрелба към уязвимата равнина, контролирана от непризнатата република Нагорни Карабах. Азербайджан винаги е имал планове, дори преди конфликта през 2020 г. и особено след него, постепенно и колкото е възможно повече да използва ситуацията на място в своя полза, така че Баку пробва да кове желязото, докато е горещо.


Очевидно е, че поведението на Азербайджан е свързано със ситуацията в Украйна и участието на Русия в нея; това е стратегическо решение, взето от Баку, за да "проучи" докъде може да стигне и какви ползи може да получи при това обстоятелство. Русия е пречка за нейните амбиции. "В Баку все още считат за ненужни директни атаки срещу руските сили. Въпреки това военните действия срещу арменците от Карабах могат да бъдат използвани за тестване на границите на това, което е постижимо по отношение на реакцията на Русия", считат експерти.


В сегашната ситуация Русия няма нужда да изостря отношенията с Турция Русия може да не е готова да поеме сериозни рискове за Армения при сегашните обстоятелства. По този начин има "определена празнина", която Баку умело да използва, смятат експертите.

Станете почитател на Класа