Ще остане ли Орбан на власт?

Ще остане ли Орбан на власт?
  • Публикация:  Николаос Ноймайер DW
  • Дата:  
    28.03.2022
  • Сподели:

Войната в Украйна е водещата тема в Унгария, където след седмица ще се проведат парламентарни избори. Опозицията критикува близостта на Орбан с Путин, а правителството рязко смени тона след началото

на инвазията.

 

 

 

 

Село Жамбек е разположено недалеч от Будапеща има 5500 жители. На пазара там селяните продават зеленчуци, мед, пушен бекон и шунка. Едно кило струва към десет евро - относително скъпо, но това е резултат от растящата инфлация. Пенсионерката Илона казва по този повод: "Човек трябва добре да си прави сметката".

 

Но не растящите цени, а войната в Украйна основно тревожи хората. Илона е преживяла Втората световна война и си спомня: "Майка ми трябваше да бяга с трите си деца."

 

Ungarn Präsident Viktor Orban

 

Унгарската опозиция би искала да се възползва от този страх от войната. Из страната са разлепени плакати, на които се виждат унгарският премиер Орбан заедно с руския президент Путин. Лозунгът на плаката гласи: "Нямаме нужда от унгарски Путин". Той напомня, че Путин дълго време бе пример за Орбан, който нееднократно го е посещавал в Кремъл.

 

Близостта с Путин: "Част от миналото"?

 

Предизборната кампания не е лесна за опозицията: нейният водещ кандидат разполага само с пет минути телевизионно време, останалите кандидати са напълно игнорирани. "Имаме хубава и много скъпа обществена телевизия, но тази телевизия е пропагандна. Нямаме достъп до нея", посочва кандидатката на опозицията в село Жамбек Бернадет Шел.

 

Кандидатите на управляващата партия "Фидес" нямат такива проблеми. А дали се притесняват за изхода от вота? Жолт Немет, депутат от "Фидес", предпочита да не отговаря на въпроса доколкото е нервен за резултата. "Нервен" не е уместна дума, казва той. Но си дава сметка, че конкуренцията може да се окаже сериозна, поради което и публично се изказва критично за доскоро близките отношения между Орбан и Путин. "Орбан изтъкна ясно, че войната е променила ситуацията. Това, което беше преди, е едно, а това, което е днес, е нещо друго. Онова е част от миналото", казва Немет.

 

"Това, разбира се, е добро правителство"

 

Предизборна кампания се води и на бензиностанциите. Правителството замрази цените: литър бензин или дизел струва около 1,30 евро. Според собственика на бензиностанция Ласло Гепеш това решение е "катастрофа". 

 

Клиентите обаче са доволни от ниските цени на горивата, а плакати на Орбан навсякъде край бензиностанциите из страната помагат на купувачите да не забравят на кого трябва да са благодарни. "Това, разбира се, е добро правителство. Защо да го смятаме за лошо, щом налага такива мерки?", казва Йозеф, който тъкмо си пълни резервоара. Гюла, също клиент на бензиностанцията, се съгласява: "Доволни сме. Дължим това единствено и само на правителството".

 

Привидна ли е стабилността?

 

Кандидатът на "Фидес" Немет участва в подиумна дискусия в Будапеща, в която се включва и Гергей Гуяш, началник на кабинета на Орбан. По повод на войната той заема позиция, която е неочаквано близка до европейската. "Мисля, че трябва да говорим и за това как да се засили военното сътрудничество в рамките на Европа. Естествено - НАТО ни е важно, но на европейско ниво трябва да работим заедно в тази сфера."

 

Дълги години унгарският премиер поддържаше добри отношения с руския президент.

 

 

Слушателите са верни поддръжници на Орбан. Клара и съпругът ѝ Денис не се смущават ни най-малко от близостта на Орбан с Путин. "Добрите отношения с Русия са важни", казва Клара. Според Денис пък вината за войната изобщо не е на Русия. "Кой предизвика войната между Русия и Украйна? Америка", твърди той.

 

Опозиционната кандидатка Бернадет Шел от своя страна упреква правителството на Орбан в манипулации. Стабилността, която правителството обещава, е илюзия: "Това е като промиване на мозъци. Фактически в съседство се води война. Най-добрият приятел на Орбан я започна, атакувайки една суверенна страна. Хората бягат и идват при нас", посочва тя. "Ние се опитваме да им помогнем. В магазините вече не можем да си позволим да купим същото количество хранителни продукти, каквото миналата седмица. Това вече не е стабилност."

 

Младите се опасяват, че ще спечели "Фидес"

 

Опозицията се радва на най-голяма подкрепа от страна на младите. Балаш и Петер се надяват на промяна, но нямат големи очаквания. "За съжаление имам чувството, че правителството ще спечели от украинската криза", казва Балаш.

 

Петер вижда нещата по сходен начин. "Опозиционните избиратели намират връзките с Путин за неприемливи, но мисля, че избирателите на "Фидес" не се безпокоят от това, тъй като правителството успя да убеди тези хора, че близките отношения с Русия са добри за нас. Мисля, че това няма да повлияе наистина на изборните резултати."

 

 

Николаос Ноймайер DW

 

Станете почитател на Класа