Рано или късно руският елит ще сложи край на войната

Рано или късно руският елит ще сложи край на войната
  • Публикация:  Хелга Шмид DW
  • Дата:  
    28.03.2022
  • Сподели:

Европа може да наложи още санкции. Но накрая руският елит, който е лишен от любимия западен лукс и който осъзнава, че страната му е низвергната от международната общност, ще сложи край на войната

 

 

 

Западът трябва да направи повече. Да рискува, а не само да наблюдава как бомбите на Путин разрушават украински болници, съсипват семейства и превръщат деца в сираци. Просто трябва да бъде проявен кураж - кой не се е замислял за това поне веднъж? Защото просто е непоносимо да гледаш снимките как мъртва майка лежи на земята с две малки деца в обятията си . Или кадрите на изключително смелите хора, които се изправят невъоръжени пред дулата на руските оръжия. И дори пеят.

 

Западът показа единство и изненада дори Путин

 

Подобни кадри винаги предизвикват един и същи рефлекс: ако Западът не спре незабавно лудостта на Путин, това ще е несъвместимо с разбирането за какъвто и да е морал. Четири седмици след началото на войната обаче краят ѝ не се вижда - и западните държави са приложили почти всички налични средства. На страната бяха наложени най-строгите възможни санкции. Те дават резултат - но това ще отнеме време. Западът доказа, че е единен, включително на последната среща на върха на НАТО - и това е успех за Алианса.

 

Russland | Yelena Osipova bei einer Demonstration in St. Pertersburg

 

Понеже съвсем не толкова отдавна военният съюз бе изправен пред изпитание, причина за което далеч не бяха само соловите акции на Доналд Тръмп. Сега обаче виждаме единство и решителност от Вашингтон до Варшава. Като заслугата за това е и на Путин, макар той всъщност да целеше точно обратното: разцепление и разединение на Запада.

 

Меркел едностранно заложи на Путин

 

За правителството на Германия предизвикателството е особено голямо. Три месеца след встъпването си във власт то трябва да отговаря за това, което в продължение на 16 години е правено погрешно във външнополитически план. Това, че Ангела Меркел до края на канцлерството си и то с подкрепата на много социалдемократи поставяше интересите на икономиката пред стратегическите цели на Германия, че едностранно заложи на Путин в сферата на енергийните доставки и игнорира всички правила на разумния риск, като същевременно целенасочено възпрепятстваше разширеното приложение на възобновяемите енергийни източници - всичко това е част от наследството ѝ. И води до ограничение на възможностите за действие на сегашното коалиционно правителство.

 

За разлика от други страни Германия не може да се откаже от руския газ - зависимостта ѝ е твърде голяма. Към това се добавя, че евентуален срив на германската икономика може да вкара целия европейски вътрешен пазар в дълбока рецесия. Какво да се прави в такъв случай?

 

Повече санкции, повече оръжия?

 

Налагането на допълнителни санкции е възможно, както и отнемането на собствеността на още неколцина олигарси. Възможно е и на Украйна да бъдат доставени повече оръжия. Но дали това наистина ще сложи край на бруталната война на Путин? Не е сигурно.

 

По-вероятно е в крайна сметка да се намеси руският елит. Онези, на които им липсва любимият западен лукс, с който са свикнали, и още по-важното - всички тези политици и военни, които дълго време са подкрепяли Путин и които сега осъзнават, че тяхната страна, която трябваше да бъде доведена до историческо величие, всъщност е низвергната от международната общност.

 

Възможно е този процес на осъзнаване да продължи още известно време, но е възможно да се случи и съвсем скоро. Никой не е в състояние да предскаже това. Войната е на Путин и сред опита, който натрупахме през първите четири военни седмици, е предположението, че накрая именно вътрешноруският натиск ще е този, който действително би могъл да сложи край на агресията.

 

 

Хелга Шмид DW

Станете почитател на Класа