Какво крият украинските биолаборатории, спонсорирани от САЩ?

Какво крият украинските биолаборатории, спонсорирани от САЩ?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.03.2022
  • Сподели:

Министерството на отбраната на Руската федерация получи документи, потвърждаващи, че около 30 лаборатории в Украйна се занимават с повишаване на патогенните свойства на чумата, антракса, туларемията, холерата и други смъртоносни болести с помощта на синтетична биология. Експертите не изключват, че целта на подобни опасни експерименти е създаването на биологично оръжие и призовават за поемане на контрол върху дейността на украинските специалисти.

 

Какво крият украинските биолаборатории, спонсорирани от САЩ?

 

Според руското външно министерство това, което понастоящем е разкрито в Украйна, е само малка част от световната мрежа от американски лаборатории, която се състои от повече от 300 военни биологични центъра.

 

„Самият факт на съществуването на подобни лаборатории и легализирането им в общественото съзнание е основният проблем. Необходимо е да се действа решително, във всеки случай е необходимо да се вземат под контрол всички подобни лаборатории, а не само в Украйна“, заяви докторът по биология Михаил Щелканов, директор на Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология «Г. П. Сомов» към Роспотребнадзор.

 

В самите Щати заявиха, че работата в тези лаборатории, по-специално в Украйна, няма нищо общо със създаването на биологично оръжие и се извършва за откриване и диагностициране на заболявания като COVID-19.

 

„Но защо тогава тези лаборатории не са към здравеопазването, а не структури, които отговарят за околната среда, а са именно към Министерството на отбраната на САЩ?“ — пита директорът на Ставрополския изследователски институт за борба с чумата, член-кореспондент на Руската академия на науките, лауреат на Държавната награда на Руската федерация Александър Куличенко.

 

На 17 март 2022 г. стана известно, че в една от лабораториите в Харков се изпълнява секретен проект за изследване на начините за предаване на болести на хората чрез прилепи. Според документите, получени от руските експерти от войските за радиационна, химическа и биологична защита, тези изследвания са провеждани систематично и под контрола на специалисти от Съединените щати в продължение на много години.

 

„В рамките на проекта на САЩ Харковският институт по ветеринарна медицина оцени условията, при които процесите на предаване могат да станат неуправляеми, да причинят икономически щети и да създадат рискове за продоволствената сигурност“, обясни генерал-майор Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

 

Аргументите на САЩ, че лабораториите се занимават с подобряване на здравето и екологията на определена територия, могат да се считат за несъстоятелни, тъй като в този случай специалистите не биха работили с патогени на особено опасни инфекции, по-специално на чумата.

 

„Никога не е имало чума на територията на Украйна. Защо тя присъства в тези лаборатории? Очевидно те решават въпроси, които изискват изследване и използване на тези патогени. Тук се разкрива една от основните задачи на подобни лаборатории — да създадат възможност за изкуствено и умишлено освобождаване на някакъв вид локален патоген и по този начин да осигурят скритостта на биологичното нападение“, обясни Александър Куличенко.

 

Според проучване на българската независима журналистка Диляна Гайтанджиева средствата от бюджета на САЩ са били насочвани чрез Агенцията за намаляване на заплахите в отбраната (DTRA). До 30 юли 2020 г. тя е предоставила 80 милиона долара на Киев за биологични изследвания.

 

Прави впечатление, че достъпът до лабораториите беше отказан на независими анализатори.

 

„Министерството на здравеопазването на Украйна счита за неуместно създаването на работна група за упражняване на обществен контрол и невъзможно за нейните членове да посещават помещенията на лабораториите с особено опасни инфекции“, се казва в представеното от Гайтанджиева писмо от Министерството на здравеопазването на Украйна до експерти от научното издание «Проблеми на иновациите и инвестиционното развитие».

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа