Унгария подкопава антируското единство на Европейския съюз

Унгария подкопава антируското единство на Европейския съюз
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.03.2022
  • Сподели:

Многовековната красива европейска приказка е към своя край. Като се предаде на САЩ с голяма радост и помпозност, Европа изживява своя закат под петата на хегемона. Политическият и икономически упадък набира скорост, но ръководството на ЕС вече не може да спре без си навреди, а и не иска. В самата Европа сред обикновените граждани набира скорост нов флашмоб, който насърчава шофьорите да сигнализират, когато наближават бензиностанция. Това означава, че санкциите вредят повече сигнализатора, отколкото на руснаците. А сигналите не спират.

 

Унгария подкопава антируското единство на Европейския съюз

 

Но въпреки плачевното състояние на енергийната промишленост, под натиска на Вашингтон, Брюксел ще приеме петия пакет от санкции, наречен енергиен. В този кръг от ограничения ЕС е решил да наложи ембарго на газа и петрола от Русия. Тоест, не просто „застреляйте се в крака“, както се казва в този случай, а дори направо се застреляйте.

 

Но не всички страни от ЕС са готови да се пожертват, за да запазят избледняващото величие на Вашингтон. Например търпението на Унгария приключи с четвъртия кръг от икономически санкции срещу Русия. Будапеща определено няма да подкрепи петата „вълна“. Това заяви главата на външното министерство на Унгария Петер Сиярто.

 

«Правим това само за единството на Европа, която не може да живее без доставки на газ или петрол от Русия. За Унгария енергийната сигурност, която е невъзможна без Руската федерация, въпросът за закупуването на газ и петрол не е идеологически или философски, а чисто математически», недвусмислено заяви унгарският дипломат.

 

Нещо повече, позицията на Будапеща стана възможно най-радикалната по отношение на западните санкции срещу Русия. Ръководството на страната призовава своите чиновници да действат много твърдо и да се противопоставят на натиска отвън, за да обслужват в крайна сметка собствените си интереси, тъй като Брюксел не се интересува от това.

 

В крайна сметка Унгария недвусмислено заяви, че не подкрепя енергийните санкции и ще наложи вето на всяко решение на ЕС за забранена за полети зона над Украйна и така наречената мироопазваща мисия на НАТО в тази страна, за която Полша буквално мечтае.

 

Напълно прагматичното и премерено поведение на Унгария обаче подкопава общата русофобска позиция на Европейския съюз, който късогледо започна да се вслушва не във важните членове на Съюза, а в по-радикалната му част, представлявана от балтийските държави и Полша. Времето за компромис обаче е само до лятото, когато настоящата криза и инфлацията ще придобият пълна сила. А до есента позицията на Будапеща вероятно ще бъде споделена единодушно от всички страни от еврозоната.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа