Екс-британски депутат: Политиката на Европа спрямо Русия е самоубийствена

Екс-британски депутат: Политиката на Европа спрямо Русия е самоубийствена
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.03.2022
  • Сподели:

Действията на НАТО срещу Русия са безумие и самоубийство, заяви бившият британски депутат Джордж Галоуей. И работническата класа на Европа и САЩ ще плати за това. Галоуей обясни как антируските санкции ще засегнат западняците. Прогнозите са неутешителни.

 

Екс-британски депутат: Политиката на Европа спрямо Русия е самоубийствена

 

— Байдън наложи забрана за внос на енергийни ресурси от Русия. Великобритания последва американския пример. Но много европейски държави изразиха загриженост относно това решение. Как оценявате разликата в мненията в САЩ, Великобритания и страните от континентална Европа относно по-нататъшната ескалация на кризата?

 

– САЩ и Великобритания стават все повече и повече една страна, разделена от общ език, както веднъж каза Оскар Уайлд, но този език става все по-близък и по-близък. Така че те трябва да бъдат третирани като едно цяло в световните дела.

 

Но Европа е друга работа. Тя не може да откаже руския петрол и газ, тъй като е изцяло зависима от тях. И въпреки че континентът обяви намерението си да премахне тази зависимост, това на достъпна цена няма да е лесно. И няма да бъде постигнато за кратко време. Особено когато става въпрос за Русия. Почти 50 процента от газа, консумиран в Европа, идва от Русия.

 

Не можете просто да го изключите. Откъде ще вземат тези 50 процента, дори и по обем? Но става въпросът за цените, които трябва да са приемливи за хората.

 

В Европейския съюз като цяло тази зависимост е почти 30 процента. Германия има най-остра зависимост, но Европейският съюз като цяло също е силно зависим от Русия.

Затова много внимателно следят и изключват от санкционните списъци онези банки, чрез които ЕС плаща на Русия за доставеният газ.

Един от най-големите парадокси е, че притежаваният от Германия и Русия «Северен поток 2» всъщност беше спрян от правителството на САЩ.

 

Сега можем да разчитаме само на руския газ, който идва по тръбите през Украйна.

 

Русия все още й плаща за транзита на газ, изпомпван към Европа, а Европа все още го купува.

 

Затова наричам самоубийствена кампанията на Запада.

 

В крайна сметка, дори ако с течение на времето Европа намери заместител на руския газ, цената за него ще бъде няколко пъти по-висока.

 

Вашият Мао казваше: «Понякога врагът прави всичко възможно да вдигне огромен камък, но той пада върху краката му.»

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа