Зеленски към Конгреса на САЩ: Когато мислите за Украйна, спомнете си за 11 септември и Пърл Харбър

Зеленски към Конгреса на САЩ: Когато мислите за Украйна, спомнете си за 11 септември и Пърл Харбър
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.03.2022
  • Сподели:

В онлайн обръщението си към двете камари на Конгреса той поиска да бъдат наложени още санкции срещу всички руски политици, които подкрепят атаката срещу Украйна, както и доставки на бойни самолети и системи за противовъздушна отбрана

 

 

Имаме нужда от вас веднага, спомнете си Пърл Харбър, спомнете си атаките на 11 септември, когато мислите за Украйна. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение пред двете камари на американския Конгрес, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Зеленски призова още всички американски компании да се изтеглят от Русия.

В изказването си той поиска и да бъдат наложени още санкции срещу всички руски политици, които подкрепят атаката срещу Украйна.

 

https://epicenter.bg/images/news/32022/thumbs/main_1647440932.jpg

Зеленски коментира и въпроса за затварянето на украинското въздушно пространство за полети.

"Ако е твърде много да искам установяването на зона, забранена за полети, то Украйна се нуждае от самолети и системи за противовъздушна отбрана", каза още той пред двете камари на Конгреса.

 

Той се обърна към американския президент Джо Байдън и го призова да бъде не само лидер на свободния свят, а и лидер на мира.

"В момента се решава съдбата на нашата страна", каза Зеленски, добавяйки, че страната му е изправена пред терор, какъвто Европа не е преживявала от Втората световна война.

Той също така предложи създаването на нова международна институция, която да защитава мира и да реагира на природни и на бедствия, причинени от човека.

Украинският президент посочи, че "нови съюзи" и "нови институции" трябва да бъдат сформирани след събитията в неговата страна, като спомена по-конкретно "U-24“ - организация на "отговорните държави". Според него такава група от нации ще има способността "да спре конфликтите незабавно" и да осигури всичко, за да запази мира, каза той пред законодателите на Съединените щати.

 

Украинският президент призова Конгреса на САЩ да предостави повече оръжия, за да помогне на страната му да се пребори с руските въздушни удари в рамките на инвазията, която донесе смърт и разрушения и отприщи вълна от бежанци.

По повод на загрижеността на президента Джо Байдън и много американски законодатели, че налагането на забранена за полети зона може да доведе до ескалация на конфликта с разполагащата с ядрено оръжие Русия, Зеленски поиска повече самолети и системи за противовъздушна отбрана.

"Русия е превърнала украинското небе в източник на смърт", заяви той говорейки чрез видео връзка на общо заседание на Камарата на представителите и Сената. "Трябва да защитим небето си."

Обръщението на Зеленски дойде ден след като той призова канадския парламент за повече западни санкции срещу Русия и налагането на забранена за полети зона над Украйна.

Вчера Байдън подписа закон за спешна помощ в размер на 13,6 млрд. за Украйна, за да й помогне да се сдобие с повече оръжия и за хуманитарна помощ.

Очаква се днес Байдън да обяви допълнителни 800 млн. долара за подпомагане на сигурността на Украйна, съобщи служител на Белия дом.

През последните седмици Зеленски се опитваше да подсили подкрепата за страната си в различни речи пред чуждестранна аудитория, включително пред Европейския парламент и британския парламент.

Подкрепата за Украйна е рядък случай, в който републиканците и демократите са се обединили в разделения по партийна линия Конгрес, като някои законодатели и от двете партии настояват Байдън да отиде по-далеч в помощта за Украйна. В Конгреса има известна двупартийна подкрепа за изпращане на бойни самолети в Украйна. Вчера Сенатът на САЩ единодушно прие резолюция, осъждаща руския президент Владимир Путин като военнопрестъпник.

Според оценките на ООН около 3 млн. души са избягали от Украйна, предимно жени и деца, и търсят сигурност и подслон в съседните страни, главно в Полша.

 
 

 

Станете почитател на Класа