Три тона космически отпадъци ще ударят тъмната страна на Луната днес

Три тона космически отпадъци ще ударят тъмната страна на Луната днес
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.03.2022
  • Share:

Останките от космическа ракета, тежаща около три тона, ще се разбият на обратната страна на Луната днес, според изявление на Университета на Аризона, САЩ.


Отломките се насочват към естествения спътник на Земята със скорост от 9300 км/ч. Това е първият път, когато космическите отпадъци от човешката дейност ще въздействат на небесно тяло, различно от нашата планета, без да са били насочени натам, казва Nature.


Първоначално се предполагаше, че това е ракетен ускорител на SpaceX Falcon 9, но екипът от учени, ръководен от Вишну Реди от Университета на Аризона, наблюдава отблизо въртенето на ракетата и отражението на светлината, след което предположи, че е от китайски произход.


Астрономите твърдят, че вероятно това са фрагменти от ракета, изстреляна от китайската лунна сонда Chang'e-5 през 2014 г. Според тяхната теория, въпреки че космическият кораб се е върнал успешно на Земята, е възможно двигателят да е останал да кръжи хаотично в космоса оттогава, докато не бе „всмукан" от лунната гравитация.


Изследователите изчисляват, че обектът може да се блъсне близо до кратера Херцшпрунг она тъмната страна на Луната, оставяйки дупка с диаметър около 10 до 20 метра и изхвърляйки лунния прах на стотици километри.


"Има особен интерес да се види как ударите произвеждат кратери. Интересно е и от гледна точка на орбиталното предсказване, защото пътува между Земята и Луната без задвижване", обясниха учените.

Станете почитател на Класа