Кандидат за Хага ли е Путин?

Кандидат за Хага ли е Путин?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.03.2022
  • Share:

Досега Международният наказателен съд в Хага е съдил предимно заподозрени от Африка. Тук някой може да бъде преследван за геноцид, престъпления срещу човечеството, агресия и военни престъпления. Дали Владимир Путин, който иска да разпръсне всички съмнения за геостратегическия сталинизъм в Киев, Харков и Мариупол, скоро ще бъде съден в залата на грехове? Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан обяви, че започва разследване за това дали президентът на Русия е военнопрестъпник или е извършил престъпления срещу човечеството.

 

Въпреки че Украйна не е член на Международния наказателен съд, страната заслужава правосъдие след инвазията на Путин, каза той. Преди това Литва поиска от институцията да предприеме действия по случая с Путин. Самата Украйна пък се обърна към Международния съд на ООН, който също е базиран в Хага.

 

А натискът върху Русия се засилва навсякъде. Сякаш прокажен се е промъкнал в празничната общност - навсякъде хората се чудят как бързо да се отърват от проблема и да се справят с него. Турция например сега отказва преминаването на военни кораби през Босфора и Дарданелите - поне четири руски кораба са блокирани. Анкара е предупредила „съседните страни да не изпращат военни кораби през Черно море", обяснява външният министър Мевлют Чавушоглу. Всичко зависи от Договора от Монтрьо от 1936 г., който урежда преминаването на кораби през турските проливи.

 

От друга страна, западните компании трябва да се въздържат от бизнес с Русия. След като в неделя британският петролен гигант BP обяви, че продава акциите си в московската държавна компания „Роснефт“, на следващия ден Shell последва примера му. Тя разпусна съвместното предприятие със супермонополиста на Путин „Газпром". Участието на компанията в „Северен поток 2" - тръбата паметник на Балтийско море - също е в историята. „Не можем - и няма да стоим безучастни", казва главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден за заплахата от страна на Путин.

 

Точно това обаче правят германските му конкуренти, анализира Катрин Вич от Handelsblatt. Например в Eon в Есен, където искат да запазят 15 процента от газопровода "Северен поток 1" - печалбите от него се вливат в пенсионните им активи. Или Uniper: съфинансиращият "Северен поток 2" концерн продава електроенергия в Русия под името Unipro. И накрая, дъщерното дружество на BASF Wintershall Dea продължава да добива газ в Сибир заедно с „Газпром“. Е, вече настъпва моментът на истината.

 

Професионалните футболисти от Шалке 04 бяха по-гъвкави: Отборът от Гелзенкирхен изхвърли силния във финансово отношение спонсор „Газпром". Трудно е да риташ с това лого на гърдите си.

 

А федерациите ФИФА (световна) и УЕФА (европейска) незабавно изключиха Русия от всички международни състезания. След като Москва организира Световното първенство през 2018 г. в собствената си страна, Путин и руските футболисти могат да гледат Световното в Катар през декември 2022 г. само на екрана.

 

 

Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа