Chrome, Edge и Firefox са на път да пуснат 100-тните си версии

Chrome, Edge и Firefox са на път да пуснат 100-тните си версии
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.02.2022
  • Share:

Основните интернет браузъри, Google Chrome, Edge и Firefox, са близо до достигането на своята 100-на актуализация. Тези нови версии обаче биха могли да компрометират съвместимостта им с голям брой уеб страници, оставяйки милиони потребители без достъп до киберпространството.


Както признават разработчиците, промяната в следващата версия на браузърите - която ще бъде налична през март за Chrome и Edge, докато за Firefox ще бъде пусната през май - може да причини грешки или проблеми със съвместимостта в някои сайтове, тъй като те не са готови да четене на трицифрени низове на потребителския агент, подобно на това, което се случи, когато браузърите достигнаха двуцифрени версии преди повече от десетилетие.


Трите компании, които стоят зад браузърите, Google, Microsoft и Mozilla, вече работят усилено, за да решат този проблем. Като част от стратегиите, разработчиците могат да активират специален таг в текущите версии на браузърите, за да симулират следващата актуализация, която ще започне да тества сайтовете и техния отговор на трицифрено кодиране.


В случай на умерен брой грешки в сайтовете, Mozilla ще се опита да ги поправи в момента на възникване на грешките. Ако те са широко разпространени и неуправляеми, тя ще използва флаг, за да замрази версията на браузъра на 99, стратегия, подобна на тази, предложена от Google.


Според докладите, досега някои сайтове с висок потребителски трафик съобщават за проблеми със съвместимостта, включително HBO Go, Bethesda и Yahoo. Изправени пред тази ситуация, компаниите помолиха интернет потребителите, които искат да помогнат за смекчаване на възможните последици, да конфигурират своите браузъри със специалния етикет и да докладват за всяко неудобство с тяхната производителност.

Станете почитател на Класа