Учени от САЩ и Китай изобретиха слънчево устройство за обезсоляване на вода, с цена само четири долара

Учени от САЩ и Китай изобретиха слънчево устройство за обезсоляване на  вода, с цена само четири долара
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.02.2022
  • Сподели:

Група учени от Масачузетския технологичен институт на САЩ (MIT) и Шанхайския университет Джао Тонг в Китай са изобретили устройство за обезсоляване на вода, базирано на пасивно слънчево изпаряване, което би струвало само около четири долара, според статия, публикувана този понеделник в Nature Communications.


Текстът обяснява, че понастоящем недостигът на вода засяга две трети от човечеството, като много от тези хора също нямат надеждно снабдяване с електричество.


Поради тази причина научната общност отдавна изучава начини за обезсоляване на морска вода, използвайки само слънчева топлина. Тази процедура често се сблъсква с проблем, тъй като солта се натрупва в един вид фитил, който се използва за изтегляне на солената вода през устройството. Тъй като фитилите са трудни за почистване, те трябва често да бъдат подменяни.


Проучването обяснява, че е разработило по-ефективна и по-евтина слънчева система за обезсоляване от съществуващите. Първо, защото фитилът е заменен от многопластова система с тъмен материал отгоре, който абсорбира слънчевата топлина и тънък слой вода върху перфориран слой материал, който е разположен върху дълбок резервоар със солена вода.


Изследователите установили, че оптималният размер на отвора е с диаметър 2,5 милиметра, което позволява естествена конвективна циркулация между по-топлия слой вода отгоре и по-хладния резервоар отдолу.


„Това ни позволява да постигнем висока производителност, като същевременно избягваме натрупването на сол", казва Евелин Уанг, професор по машинно инженерство в MIT и съавторка на изследването. „Използваме много евтини, почти домашни материали", казва Шиангю Ли, постдокторант в същия университет и съавтор на изследването.


„Новият подход осигурява обещаващ и ефективен път, който може да промени играта в слънчевото обезсоляване на вода", казва Хади Гасеми, професор по химическо и биомолекулно инженерство в Университета в Хюстън, който не е участвал в този доклад.


Към днешна дата екипът от учени е доказал концепцията с помощта на малки устройства. Според техните изчисления, система с площ само един квадратен метър трябва да е достатъчна, за да задоволи ежедневните нужди на семейството от питейна вода. Производствената му цена ще бъде около четири долара. Авторите на изследването отбелязват, че техният тестов апарат е работил една седмица без признаци на натрупване на сол. Те също така вярват, че след няколко години тестване в лабораторен мащаб ще се премине към жизнеспособни търговски устройства, които ще подобрят общия темп на обезсоляване на вода.

Станете почитател на Класа