Зеленски: „За да се помогне на Украйна, не е необходимо да продължаваме да говорим за датите на предполагаема инвазия“

Зеленски: „За да се помогне на Украйна, не е необходимо да продължаваме да говорим за датите на предполагаема инвазия“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.02.2022
  • Сподели:

Украйна няма да коленичи за помощта на партньорите си, защото вярва, че това е принос на Запада към сигурността на Европа, заяви украинският президент Владимир Зеленски в събота в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността в Германия.


Зеленски подчерта „Украйна иска мир. Светът казва, че не иска война, а Русия казва, че не иска да атакува. Някой лъже", каза той и добави, че глобалната архитектура за сигурност е крехка и ще изисква реформа. „Време е да се изгради нова система за сигурност в Европа, преди да има милиони жертви, преди да настъпи трета световна война", каза той.


Държавният глава посочи, че не знае какво иска руският президент Владимир Путин, затова е предложил да се проведе среща. По същия начин Зеленски определи изявленията за неотдавнашните експлозии в руския регион Ростов като „откровени лъжи и цинизъм".


Той също така подчерта, че реинтеграцията на Донбас и Крим в Украйна е възможна само с мирни средства.


Освен това украинският президент заяви "За да се помогне наистина на Украйна, не е необходимо да продължаваме да говорим за датите на предполагаема инвазия, украинците ще защитят родината си всеки ден. Другите дати са по-важни за нас", каза той, имайки предвид присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС.


Коментирайки проблемите на Украйна с присъединяването към ЕС, Зеленски подчерта „Преди осем години украинците взеха своето решение и мнозина дадоха живота си за него. След осем години трябва ли Украйна постоянно да иска признаване на европейската перспектива?", попита президентът.


Президентът повтори, че докато страната му не е част от НАТО, той иска да има гаранции за сигурност. Зеленски заклейми, че в продължение на много години Атлантическият алианс гарантира, че „вратите са отворени за страната му, но за момента на външни лица не е позволено да влизат". „Ако не всички членове на алианса искат да ни видят или всички членове на алианса не искат да ни виждат, кажете го искрено", каза той.


Говорейки за въпроса за сигурността, държавният глава съобщи, че Украйна е започнала консултации в рамките на Будапещенския меморандум за гаранции за сигурност. „За първи път аз като президент инициирам консултации в рамките на Будапещенския меморандум", каза той. „Искате ли да ни помогнете? Има много примери. Укрепете нашата икономика, моля: инвестирайте в нашата държава, създайте свои собствени компании", каза Зеленски. Той също така се учуди „каква е причината западните страни, когато отпускат определени суми на Украйна, да казват, че трябва да се направят поредица от реформи". „Има ли друга държава в света, която води война на изток и също се реформира?", попита той.


В този контекст украинският лидер благодари на американските разузнавателни служби, но подчерта, че се доверява на разузнаването на своята страна. „Вярвам на разузнаването си, вярвам на украинците, които са на наша територия, които разбират какво се случва по границите", повтори той.

Станете почитател на Класа