Президентът на Сърбия: Конфликт между САЩ и Русия ще предизвика почти пълен колапс на света

Президентът на Сърбия: Конфликт между САЩ и Русия ще предизвика почти пълен колапс на света
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.02.2022
  • Сподели:

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви тази събота, че войната между САЩ и Русия ще донесе ужасни последици за целия свят.


„Ако ситуацията стигне до нещо между американците и руснаците в глобален мащаб и Западът наложи санкции на всичко, което идва от Русия, какво ще правим с петрола, с газа? Какво ще се случи на пазара точно в този момент?", попита Вучич. Той припомни също, че Китай, САЩ, Русия, Украйна и Индия са най-големите производители на пшеница и царевица.


Вучич обясни, че докато Сърбия има хранителни резерви, с количеството съхранявано гориво страната може да издържи около месец. Сръбският президент обясни още, че страната му в момента има около 110 милиона кубически метра газ в находищата си.


„Ако се стигне до това, тогава мисля, че ще има почти пълен колапс на света, какъвто го познаваме, въпреки че се надявам ситуацията да не се доближи до тази критична точка", каза политикът


Напрежението около Украйна се засили през последните дни, докато Западът продължава да показва загриженост за евентуална руска инвазия в съседната страна. От своя страна Москва посочва, че този тип обвинения могат да послужат като камуфлаж за потенциалните агресивни планове на Киев, когато става дума за решаване на ситуацията в Донбас със сила.


В петък започна евакуация на цивилни от Донецк и Луганск в Русия в условията на евентуална офанзива на Киев. Според лидера на Донецк, Денис Пушилин, ситуацията е критична и Киев може всеки момент да започне мащабна офанзива срещу Донбас.


Междувременно в събота международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщиха за общо 591 нарушения на прекратяването на огъня в района на Донецк, включително 553 експлозии. В Луганска област са регистрирани общо 975 нарушения, включително 860 експлозии.

Станете почитател на Класа