Китай заклейми "димната завеса на войната"

Китай заклейми "димната завеса на войната"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.02.2022
  • Сподели:

Вашингтон трябва да помогне за деескалация на напрежението на руско-украинската граница и да отхвърли постоянните заплахи за наказателни мерки срещу Москва, каза говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин на фона на нарастващото противопоставяне между Изтока и Запада.


Говорейки на брифинг в петък, висшият дипломат на Пекин прецени прогнозите на САЩ, че руските въоръжени сили скоро могат да започнат да се изливат над границата на източноевропейската нация, за да водят офанзива. Според него „доверието в американската разузнавателна общност е тествано многократно, включително в Ирак и Украйна".


„Искам още веднъж да подчертая, че в търсене на политическо решение на въпроса с Украйна никой не трябва да поставя димната завеса на войната и да я използва като лост, или да заплашва другите със санкции и натиск, още по-малко да прибягва до средствата за подбуждане на блокова конфронтация", добави Уанг.


Дипломатът настоя „трябва да се положат усилия въз основа на споразумението Минск II за правилно третиране на разумните опасения за сигурността на всички страни, включително Русия, чрез диалог и преговори, и да се работи за пълното разрешаване на кризата в Украйна и свързаните с нея въпроси."


Неговите забележки идват на фона на критичния климат на общата граница на страните през последните месеци, като западните лидери многократно изразяват опасения, че Москва прехвърля войски към граничните зони преди нахлуване в Украйна.


През януари президентът на САЩ Джо Байдън заплаши руския си колега Владимир Путин с безпрецедентни осакатяващи санкции, ако даде зелена светлина на армията на страната си за нахлуване. „Той никога не е виждал санкции като тези, които ще наложа", предупреди тогава Байдън.


Кремъл обаче многократно отрича да има някакви планове за атака и твърди, че движението на войските му на собствена територия е вътрешен въпрос. На фона на вълната от обвинения Русия се впусна в преследване да получи гаранции за сигурност от Запада и да изключи разширяването на НАТО, което Пекин открито подкрепи.


Китайският президент Си Дзинпин и Путин пуснаха съвместна декларация по-рано този месец, в която призоваха ръководения от САЩ военен блок да се въздържа от по-нататъшна експанзия и да се откаже от манталитета си от „студената война".

Станете почитател на Класа