ФБР планира да се бори с повишаването на цените в САЩ

ФБР планира да се бори с повишаването на цените в САЩ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.02.2022
  • Сподели:

Министерството на правосъдието на САЩ обяви стартирането на операция, която има за цел да възпира, разкрива и преследва онези, които се възползват от прекъсванията във веригата на доставки, за да получат незаконни печалби.


В резултат на постоянните увеличения на цените, които първоначално произтичаха от прекъсвания на веригата за доставки заради пандемията COVID-19, Антитръстовият отдел на министерството и ФБР решиха да защитят американските потребители от тайни престъпни схеми. „Няма да позволим на бизнеса да се споразумява, за да завиши цената на потребителите под прикритието на тази криза", каза заместник-главният прокурор Джонатан Кантър.


„Постоянният проблем с подобни прекъсвания създаде възможност за престъпниците да определят цени и да таксуват повече клиентите, подкопавайки икономическото възстановяване на страната", обясни заместник-директорът на отдела за криминални разследвания на ФБР, Луис Чийс.


„Икономиките по света са изправени пред значителни предизвикателства, причинени от прекъсвания на веригата за доставки в резултат на пандемията. Транспортните ограничения, прекъсванията на бизнес операциите и трудностите при получаване на суровини доведоха до по-високи производствени и транспортни разходи, което от своя страна доведе до по-високи цените за потребителите. Прекъсванията във веригата за доставки са широкообхватни и засегнаха различни сектори, от селското стопанство до здравеопазването", се казва в изявлението.


Тази криза на прекъсванията удари силно САЩ, където инфлацията достигна рекордни нива през януари, с увеличение до 7,5% в сравнение със същия месец на 2021 г., докато доверието на потребителите падна до най-ниското си ниво от единадесет години. Тези фактори предизвикаха остри критики срещу президента Джо Байдън и неговата администрация. Междувременно от Белия дом обвиняват за повишаването на цените алчността на компаниите.


Освен смущенията във веригата на доставки, друг фактор, повлиял на инфлацията, е увеличаването на търсенето на фона на възстановяването на икономиката след въздействието на пандемията. Ситуацията се влоши и от мерките, които американските власти приеха в подкрепа на своите граждани, вливайки огромни суми в икономиката.

Станете почитател на Класа