Феликс Улоа: „Фиатната валута беше инструментът за диктатура на големите суперсили“

Феликс Улоа: „Фиатната валута беше инструментът за диктатура на големите суперсили“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.02.2022
  • Сподели:

Анализаторът Макс Макс разговаря с Феликс Улоа, вицепрезидент на Ел Салвадор, за президента Букеле, за биткойн и как икономическият бум да се базира повече на нови идеи, отколкото на стари идеологии.


Фактът, че представители на комисията по външни отношения на Сената на САЩ представиха законопроект, който „има за цел да смекчи потенциалните рискове за финансовата система на Съединените щати поради приемането на биткойн като законно платежно средство в Салвадор, показва, че доларът ще се срине", каза Кайзер.


„Знаех, че доларът е уязвим и че има проблеми, но не знаех, че ситуацията е толкова лоша, че е в опасност от решението за приемане на криптовалута за законно платежно средство от страна като Салвадор, която има икономика от 25-30 милиарда долара", каза Макс.


Наред с други неща, гореспоменатият законопроект гласи, че биткойн може да засили престъпните дейности. Макс нарече подобни твърдения „неверни", като твърди, че използването на криптовалута за такива цели „достигна връх преди няколко години: то представлява 1,5% от световната престъпна дейност и е спаднало до 0,15% днес и вероятно ще достигне нула".


„Никой умен престъпник не би използвал биткойн в своите незаконни дейности, защото той е напълно прозрачен в блокчейна. Тази криптовалута не може да бъде контролирана или забранена и може да осигури индивидуален суверенитет на хора и нации", каза той.


От своя страна събеседникът му, вицепрезидентът на Салвадор, Феликс Улоа, заяви „Биткойн означава свобода - свободата на процеса на вземане на финансови решения, защото досега фиатната валута беше инструментът за определена диктатура на големите суперсили".


Вицепрезидентът припомни: „Фиатните валути са в ръцете на централните банки или Федералния резерв на САЩ, което означава, че те контролират и който контролира икономиката, може да контролира политиката и дори културата. Или те контролират всичко. По отношение на призивите на Световната банка и МВФ да се откажем с биткойн, смятам, че това е така, защото те са разбрали, че това е битка, която никога няма да спечелят, защото е битка срещу бъдещето".


Освен това агенциите за кредитен рейтинг като Moody's, Fitch и Standard and Poors понижиха рейтинга на Ел Салвадор заради криптовалутата. „Мисля, че това са заплахи, за да ни разубедят, защото можем да бъдем „лош пример" за други страни", смята вицепрезидентът.

Станете почитател на Класа