Kовачевски: Ясната европейска перспектива на РС Македония е от стратегическо значение за целия регион

Kовачевски: Ясната европейска перспектива на РС Македония е от стратегическо значение за целия регион
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.02.2022
  • Сподели:

ЕС трябва да намери формула, за да удържи на думата си и да продължи с разширяването си на Западните Балкани. Европейският съюз има задължението да покаже на практика, че процесът на разширяване на Западните Балкани е жив, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в дебата на тема "Не изглеждайте разделени – начертайте път за Западните Балкани към ЕС" в рамките на официалната програма на конференцията по сигурността в Мюнхен, съобщават от пресслужбата на правителството в Република Северна Македония, публикувайки пълния текст на обръщението на Ковачевски.

 

Той е пояснил, че Западните Балкани функционират като система от свързани съдове и напредъкът на една страна е стимул за други съседни държави. Блокадата на началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония и Албания към ЕС се усеща в целия регион като сериозен удар по доверието в Съюза. Заради неодобрението на преговорната рамка Северна Македония и Албания губят ценно време. Но по-големият въпрос е какво губи ЕС в този случай. Доверието в ЕС е под въпрос. Тази ситуация насърчава и засилва интереса на трети страни в региона. Ако ЕС покаже слабост по отношение на Западните Балкани, това тогава трети страни ще имат повече възможности да запълнят тази празнина, която е изключително важна от геостратегическа гледна точка. Ето защо ЕС трябва да вдъхне оптимизъм, че европейските ценности и принципи все още са реалност, казва Ковачевски.

 

Той посочва, че Република Северна Македония е предприела всички необходими стъпки за деблокиране на процеса на разширяване на ЕС, тъй като страната работи активно по вътрешните реформи, свързани с главите и законодателството на ЕС, а фокусът е постигането на европейските стандарти.

 

Но по-важното е, че в духа на европейските добросъседски отношения българският премиер Петков и аз през последните два месеца, откакто и двамата сме министър-председатели, активизирахме разговорите между Северна Македония и България с искрена воля да предприемем стъпки за сближаване, сътрудничество и доверие, което вярваме, че ще ни доведе до решения в нашите двустранни проблеми.”, казва премиерът на Република Северна Македония.

 

Като начин за европеизация на страните от Западните Балкани Ковачевски посочва инициативата „Отворени Балкани“ като платформа за сътрудничество, мобилност и практикуване на четирите европейски свободи за движение на стоки, капитали, услуги и хора.

 

„Отворени Балкани" е добра инициатива, но нито се стремим, нито може да бъде алтернатива на ЕС. Северна Македония остава отдадена на Берлинския процес и европейската перспектива, а нашата цел е една и единствена – равноправно членство в семейството на европейските народи и държави – Европейския съюз. Затова ви насърчавам да намерите правилната формула, която ще ускори темпото и процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани. Това със сигурност е предизвикателството за Франция като председател на ЕС през настоящия 6-месечен мандат”, е изтъкнал Ковачевски.

 

Участници в тематичния дебат са били и министър председателят на Албания Еди Рама, вицепрезидентът на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и генералният секретар на ОССЕ Хелга Шмит, а дебатът е бил проследен от премиерите на България Кирил Петков и Косово Албин Курти, председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер, специалният пратеник на ЕС за Западните Балкани на Обединеното кралство за Западните Балкани Стюарт Пийч, генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, а дебатът е бил проследен от премиерите на България Кирил Петков и Косово Албин Курти, от председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер, специалния пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани Волфганг Ишингер, генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу.

Станете почитател на Класа