Решението за Полша и Унгария: голям напредък за ЕС

Решението за Полша и Унгария: голям напредък за ЕС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.02.2022
  • Сподели:

В Унгария личното богатство на хора от кръга на управляващата партия расте от години благодарение на европейските пари. Сегашното решение за Полша и Унгария е голям напредък за ЕС.

Но същинският проблем си остава.

 

 

 

В Унгария от години може да се види защо независимостта на съдебната власт не е нещо абстрактно и защо, когато в някоя страна от ЕС този ключов принцип се нарушава, въпросът засяга всички членки на Общността.

 

В интерес на всички европейци

 

В Унгария личното богатство на хора от кръга на управляващата партия расте от години благодарение на европейските пари. Имената на тези хора и въпросните случаи са известни - те фигурират в докладите на Европейската агенция за борба срещу измамите ОЛАФ. Но досега така и не е имало никакви последствия от това. Защото унгарското правосъдие не проявяваше никакъв интерес да се захване сериозно със случаите на корупция, в които облагодетелстваните имат съответните политически връзки.

 

Виктор Орбан

 

Европейският съд отхвърли жалбата на Унгария и Полша срещу разпоредбата, която дава на Общността инструмент да се противопоставя на подобни злоупотреби. Това е голям напредък. И е в интерес на всички европейски граждани и данъкоплатци. Но приетата в края на 2020 директива за защита на европейския бюджет от злоупотреби не може да обхване същинския проблем, който води до демонтаж на правовата държава в отделните страни членки на Общността. Политическата зависимост и инструментализирането на правосъдието от правителствата в Унгария и Полша от това няма да се променят ни най-малко.

 

Става дума за много повече от пари

 

В случая не става дума само за използването на европейските средства, а за много повече. Например за функционирането на Общността, което в голяма степен зависи от това основните права на гражданите да бъдат гарантирани, а фирмите във всички страни членки да се радват на правна сигурност.

 

Става дума за опазването на демокрацията. Тъкмо това си личи, когато погледнем към Полша. Тамошното правителство - поне засега - не е затънало в миазмите на корупцията. Така че едва ли има защо да се плаши от европейската разпоредба. Но пък покрай тамошния скандал с подслушвания стана съвсем ясно как преди изборите през 2019 година съдебната власт е била използвана, за да пречи на предизборната кампания на опозицията.

 

 

Райнхард Везер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа