Захарова: Псаки няма представа за масовите гробове на мирни жители в Донбас, по-добре да замълчи!

Захарова: Псаки няма представа за масовите гробове на мирни жители в Донбас, по-добре да замълчи!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.02.2022
  • Сподели:

Като доказателство говорителят на руското Външно публикува снимки на паметници на жертвите, сред които има и масови гробове на деца и призова прессекретаря на Белия дом да поиска данните на "американското разузнаване"

 

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова смята, че прессекретарят на Белия дом Джен Псаки няма представа за смъртта на цивилни в Донбас и я призова да не говори по тази тема, предават TACC и Агенция "Фокус".

 

Откриха масови гробове в Донбас, Украйна - Последни Новини от DNES.BG

Захарова обърна внимание на изявленията на Псаки, където тя постави под въпрос изявленията на Руската федерация за откриването на масови гробове на цивилни в Източна Украйна. Според прессекретаря на Белия дом тези данни може да са дезинформация.

 

400 тела са открити в масовите гробове в Източна Украйна - Последни Новини  от DNES.BG


„Вижте съответните материали, поискайте данните на „американското разузнаване“, на които винаги се позовавате. Не си позволявайте да говорите за толкова много трагични теми, за които нямате представа“, каза тя в коментар, разпространен от руското външно министерство. в четвъртък.

 

Откриха масов гроб на мирни граждани край Донецк ᐉ Новини от Fakti.bg -  Свят | ФАКТИ.БГ

Като доказателство за думите си Захарова представи съответните снимки.

"Това, Джен, са надгробните плочи на загиналите, поставени в народните републики в Донбас - в памет на жертвите на украинските "силоваци": с фамилиите и имената. Погледни първите два - това са паметници на деца", заяви говорителят на руското Външно.


Захарова също призова Псаки „да не говори с арогантност“ за смъртта в Източна Украйна.

„Никога повече не говорете с такава арогантност за геополитика, когато става дума за цивилни жертви. Те са неизлекувана болка в сърцата на бащите и майките в ДНР и ЛНР“, каза тя.

 

Песков: Провокациите на Киев се засилват

Провокативните действия на Киев в близост до демаркационната линия в Донбас се засилиха през последните 24 часа, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери в четвъртък. Той отбелязва, че Кремъл се запознава с медийните материали за актуалната ситуация в Югоизточна Украйна, като заявява, че ситуацията в този регион ескалира.

"През последните 24 часа чуваме съобщения, че те казват, че Русия запазва огромен ударен потенциал по границата, но говорим за собствената ни територия. Но никой, нито един западен представител, не говори за огромния ударен потенциал на украинските въоръжени сили линията на съприкосновение, съчетано с провокативни действия, които само се засилиха през последния ден или няколко дни, това е много, много опасна ситуация“, подчертава Песков.

В същото време той обръща внимание на факта, че представители на редица западни държави и организации проявяват открита информационна агресия срещу Москва и по отношение на реалното състояние на нещата около случващото се в Украйна.

„Представители на много западни държави, представители на много организации, включително НАТО, напоследък провеждат по същество чрез своите изявления, неприкрита информационна агресия срещу страната ни и срещу реалното състояние на нещата“, заявява прессекретарят на руския лидер.

Ситуацията на границата между Русия и Украйна е стабилна, а напрежението на линията на съприкосновение в Донбас расте, казва Песков, коментирайки изявленията на украинските сили за сигурност в разговор с журналисти, че ситуацията в Донбас е стабилна. .

"На руско-украинската граница ситуацията наистина е стабилна", казва говорителят на Кремъл. "Между другото, многократно сме чували изявления от украинските военни, че не виждат някакъв изключителен потенциал на частта от руската територия, която контрастира силно с изявленията на други държави, които през цялото време се позовават на тяхното разузнаване, което самите украинци не потвърждават.

В същото време Песков подчертава, че що се отнася до линията на съприкосновение с териториите на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики, „там виждаме нарастване на напрежението“.

Според Песков Москва следи отблизо ситуацията в югоизточната част на Украйна, от развитието й ще зависят действията на Кремъл. "Наблюдаваме внимателно. Ще видим как ще се развие ситуацията (в Украйна)", каза той, отговаряйки на въпроса дали Кремъл планира някакви действия в това отношение.

Журналисти са попитали Песков дали се планират преговори между Москва и Киев във връзка със сегашната ситуация. Песков е отговорил, че "няма планове за преговори с Киев". „Но това, разбира се, е въпрос, който предизвиква много, много дълбока загриженост“, подчертава говорителят на Кремъл.

Песков посочва, че Русия се надява, че „опонентите от западните столици" ще използват цялото си влияние, за да предупредят властите в Киев срещу по-нататъшна ескалация на напрежението.

„Ние многократно предупреждавахме, че прекомерната концентрация на въоръжените сили на Украйна в непосредствена близост до демаркационната линия, съчетана с възможни провокации, може да представлява ужасна опасност. Сега виждаме, че тези провокации се извършват. Виждаме доклади от представители на самопровъзгласилите се републики, че по линията се разменят удари, че първите удари дойдоха точно от страната на Украйна. Това е обезпокоителна информация. Продължаваме да следим много внимателно", казва той.

 

„Надяваме се, че нашите опоненти от западните столици, от САЩ, от НАТО ще използват цялото си влияние, за да предупредят властите в Киев срещу по-нататъшна ескалация на напрежението“.

 

 

Станете почитател на Класа