ТАСС: Влошава се обстановката в Донбас. Възможна офанзива на украинските сили

ТАСС: Влошава се обстановката в Донбас. Възможна офанзива на украинските сили
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.02.2022
  • Сподели:

 

От Кремъл заявиха, че следят ситуацията в Донбас и я смятат за "много, много опасна" заради провокациите от украинска страна.

 

Ситуацията на демаркационната линия в Източна Украйна ескалира в четвъртък.

Неконтролираните от Киев републики в Донбас съобщават за масиран обстрел от въоръжените сили на Украйна, както и че украинската страна подготвя офанзива.

 

Изострянето съвпадна с работното пътуване на президента на страната Владимир Зеленски в зоната на операции на въоръжените сили на Украйна в Донбас. В своя Instagram той съобщи, че е отишъл с лодка през Азовско море до района на операцията.

 

Както съобщи прессекретарят на президента на Русия, Дмитрий Песков, Кремъл следи ситуацията в Донбас и я смята за "много, много опасна" заради провокациите на украинската страна.

 

https://epicenter.bg/images/news/22022/thumbs/main_1645126622.jpg

 

Съгласно условията на примирието в Донбас от лятото на 2020 г. са забранени стрелба, настъпателни и разузнавателни и саботажни операции, както и разполагането на тежки въоръжения в населени места. Ответният огън е разрешен само с пряка заповед от командването. Последният път, когато страните се договориха да се върнат към пълното спазване на примирието, беше на среща на контактната група на 22 декември 2021 г. Оттогава не е имало сериозни атаки.

 

- Сутрешен обстрел: В Луганск съобщиха, че обстрелите от украинските въоръжени сили са започнали в 05:32 часа московско време. Засегнатата зона включва населени места както от Луганската, така и от Донецката народни републики (ЛНР и ДНР), включително западната част на Донецк. Използвани са минохвъргачки, гранатомети, бойни машини на пехотата, голямокалибрено стрелково оръжие, както и противотанкови ракетни системи. Републиката определи обстрелите от украинска страна като най-активните през последните месеци. Огънят е насочен към обекти на гражданската инфраструктура и жилищни райони.

 

- Изостри се ситуацията по линията на съприкосновение. Народната милиция на ДНР съобщава, че въоръжените сили на Украйна са разположили две гаубици и бронирана машина в жилищни райони по линията. Също така украинската страна не разрешава на дронове на ОССЕ да наблюдават ситуацията.

 

- ЛНР определи действията на въоръжените сили на Украйна като планирана провокация с цел предизвикване на ответен огън. След продължителен обстрел двете републики наистина отвориха, за да потиснат огневата мощ на противника: „Нашите военни не си играят на джентълменство“, обясни Родион Мирошник, представител на ЛНР в контактната група за Украйна.

 

- Сега в Донецк установяват броя на ранените цивилни и щетите по цивилната инфраструктура. ДНР изпрати информация за нарушения на примирието до Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня и призова ОССЕ да го регистрира.

 

Разузнаването прогнозира офанзива, добавя ТАСС. Според разузнавателните данни, предоставени от Народната милиция на ДНР, въоръжените сили на Украйна като цяло се подготвят активно за бойни действия. В района на град Хмелницки тече подготовка за използването на ракетни комплекси "Точка-У", посочва агенцията.

 

Освен това, според разузнаването на ДНР, украинската страна планира да извърши десантно нападение на азовското крайбрежие на републиката. В ударната група по направлението Сартана – Коминтерново са включени разузнавателна рота и рота за огнева поддръжка, а за прехвърлянето се подготвят и взводове от батальона за териториална отбрана. От морето ще се използват лодки, прехвърлени от САЩ.

Освен това от Донецк съобщават, че са получили информация за планове за евакуация на ръководството на Украйна - офиса на президента Владимир Зеленски и Върховната Рада - от Киев в Лвов, след като това направиха посолствата на редица западни страни, добавя ТАСС.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа