Politico: Експерти обявиха нова дата за опасност от руско нахлуване в Украйна – 20 февруари

Politico: Експерти обявиха нова дата за опасност от руско нахлуване в Украйна – 20 февруари
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.02.2022
  • Сподели:

Освен всичко друго, както припомнят високопоставени представители на САЩ, Русия възнамерява да проведе учения на ядрените си сили след средата на февруари

 

 

Фокусът върху 16 февруари беше ясен - само мързеливите не писаха за изявленията на президента Джо Байдън относно данните, получени от неговите разузнавачи относно вероятното начало на руската инвазия. Важно е да се отбележи обаче, че старшите помощници на Байдън никога не са заявили публично, че инвазията е насрочена за 16 февруари, а само подчертават натрупването на войски от руския президент Владимир Путин, което може да доведе до атака „по всяко време“, вероятно дори преди края на олимпийските игри, пише американският вестник Politico, цитиран от Агенция "Фокус".

Европейските чиновници, напротив, не се фокусираха върху обявената дата. „Не сме запознати с времеви сценарии“, каза наскоро високопоставен европейски служител.

 

https://epicenter.bg/images/news/112021/thumbs/main_1637508800.jpg


Някои предполагат, че наземните сили за нахлуване са чакали пълнолуние за по-добра видимост през нощта. Но анализатори казват, че манията за 16 февруари е отклонила очите им от наистина ключовите дати.

„Времевите рамки след 20 февруари винаги са били по-важни", каза Майкъл Кофман, експерт по руско въоръжение в мозъчния тръст CNA. "Ще видим какво ще предприемат руските сили."

Именно на 20 февруари се предвижда да приключат най-големите военни учения след Студената война, след което, както обещаха Москва и Минск, войските на Путин ще се приберат в своите бази.

„Нито един войник, нито една единица военна техника няма да остане в Беларус след тези учения“, каза пред репортери министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей, въпреки неприкритите опасения на западните официални лица, че те няма да напуснат бившата съветска република в крайна сметка. Да, и в Париж казаха, че по време на срещата в Москва Путин е обещал на президента Еманюел Макрон да изтегли войските от Беларус, въпреки че Кремъл твърди, че не са дали никакви гаранции.

Според Майкъл Кофман истинските намерения на Путин ще бъдат разкрити от това къде отиват или не отиват руските войски след 20 февруари. "Тази дата ще покаже дали лъжат или не. Лъжите казват много", каза той. Необходимо е да се следи дали войските действително се връщат в казармите или се преместват на друго място близо до границата с Украйна, продължи експертът и добави, че си струва да се провери и дали войниците, прехвърлени на запад от Източния военен окръг, ще се върнат скоро у дома.

Друга причина за значимостта на 20 февруари е приключването на Мюнхенската конференция по сигурността на този ден. Високопоставени лица като вицепрезидента на САЩ Камала Харис, държавния секретар Антъни Блинкен и украинския президент Владимир Зеленски ще присъстват на това важно ежегодно събитие. Да поръчаш инвазия, докато дясната ръка на Байдън е в Европа и/или докато украинският президент е далеч от дома, би било невероятно унижение, а Путин е известен с този вид геополитически тролинг.

За първи път от много години по „различни причини“ нито един руски представител няма да присъства на конференцията, каза миналата седмица говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Освен всичко друго, както припомнят високопоставени представители на САЩ, Русия възнамерява да проведе учения на ядрените си сили в средата на февруари. Самюел Чарап от Rand Corporation каза пред NatSec Daily, че Путин може да иска да комбинира инвазията с учения, „за да предотврати възможна намеса на САЩ и да демонстрира решимост“.

20 февруари също се пада на последния ден на Зимните олимпийски игри в Пекин, което кара някои да вярват, че Путин няма да предприеме военни действия преди церемонията по закриването, за да не разстрои китайския лидер Си Дзинпин. Аргументът няма особена тежест, тъй като руската инвазия в Грузия през 2008 г. се състоя точно по време на летните олимпийски игри в Пекин. А служителите на администрацията на Байдън продължават да твърдят, че Путин може да поднови войната в Украйна, без да чака края на Игрите.

Много експерти смятат, че Путин иска да поправи ситуацията, след като САЩ разкриха много руски заговори. Сега служители на Кремъл казват, че искат мирно разрешаване на инициираната от Москва криза, включително чрез инсцениран и записан разговор между Путин и руския външен министър Сергей Лавров. Анализаторите подозират, че това може да е просто уловка, а Путин играе за печелене на време, за да подготви претекст за инвазия, след като неговата видеооперация зад кулисите стана публично достояние.

„Путин няма да нападне на датата, която обявихме“, каза Чарап.

„Войните в Европа рядко започват в сряда“, каза постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в интервю за германския вестник DieWelt и добави, че „няма да има ескалация следващата седмица, нито по-следващата седмица, нито следващия месец“.

Но с всяка изминала седмица прозорецът за евентуална инвазия се стеснява. Не можеш да държиш войник вечно на студено в палатки без стабилно снабдяване. А в Туитър хората пишат, че движението на механизирани части на Русия в района ще бъде изключително затруднено заради размразяването на земята. Един ден Путин все пак ще трябва да разпореди инвазия или отстъпление, въпреки че военните може да оставят малко оборудване.

Редица експерти по Русия ще въздъхнат с облекчение, ако инвазията не започне до 1 март. А бившият офицер от американското разузнаване Андреа Кендъл-Тейлър призовава да бъдем нащрек и след това, тъй като опасността продължава.

"Путин може както да намали напрежението, така и да ескалира отново ситуацията. Рискът не намалява само защото датите, които Западът е назовал, са зад гърба ни", каза тя.

 

 

 

Станете почитател на Класа