«Отказът на Украйна от НАТО няма да реши нищо, защото никой в Алианса и без това не очаква Киев»

«Отказът на Украйна от НАТО няма да реши нищо, защото никой в Алианса и без това не очаква Киев»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.02.2022
  • Сподели:

Темата за възможния отказ на Украйна от членство в НАТО трябва да бъде разработена в украинското общество, но вече е очевидно, че там никой не чака украинците през следващите 10 години, това заяви международният експерт, професорът по международни отношения в Националния авиационен университет Максим Яли. Както пише той в статията си за портала «Главред», предвид процедурата, при която страните-членки на НАТО трябва да постигнат консенсус и съпротивата на Унгария, приемането на Украйна в алианса е изключително малко вероятно.

 

"Отказът на Украйна от НАТО няма да реши нищо, защото никой в Алианса и без това не очаква Киев"

 

 

Украинският посланик във Великобритания Вадим Пристайко в разговор с медиите призна отказа на Украйна от членство в НАТО, ако това ще помогне за предотвратяване на войната с Русия. По-специално, на въпроса дали Киев обмисля да отложи плановете си за членство в НАТО, въпреки факта, че това е записано в Конституцията на Украйна, Пристайко отговори:

 

„Бихме могли, особено когато ни заплашваха, шантажираха и принуждаваха да го направим».

 

 

 

 

По-късно в Министерството на външните работи на Украйна думите на посланика бяха наречени извадени от контекста, след което самият Пристайко заяви, че изявлението му е резултат от недоразумение, съобщи изданието.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа