Telegraph: Путин е близо до победата в битката със Запада за постсъветското пространство

Telegraph: Путин е близо до победата в битката със Запада за постсъветското пространство
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.02.2022
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин е близо до победата в битката срещу Запада за постсъветското пространство. Това пише журналистът Амброуз Евънс-Причард в статия за британския вестник The Telegraph.

 

Telegraph: Путин е близо до победата в битката със Запада за постсъветското пространство

 

Той отбеляза, че Руската федерация е натрупала валутни резерви в размер на 635 милиарда долара, които са се превърнали в пети по големина в света и продължават да нарастват. В същото време държавният дълг на страната е равен на 18% от БВП, той е шестият по големина в света и продължава да намалява.

 

Русия прочисти банковата система и рублата е лесна за управление, което помага на икономиката на страната да се справи със сериозни ситуации. Държавата има бюджетен излишък, което дава възможност да не се прибягва до помощта на чуждестранни инвеститори за покриване на държавните разходи. Освен това властите на страната успяха да намалят зависимостта си от държавните приходи от продажбата на петрол, пише Евънс-Причард.

 

Журналистът отбеляза, че тази картина значително се различава от разточителната система на Запада.

Освен това Москва е в състояние да прекъсне всички доставки на газ за Европа за повече от две години, без да изпитва икономически проблеми.

 

„Руският президент има уникалния шанс да наруши споразуменията, сключени след края на Студената война и да възстанови руското господство в близката чужбина. Нито една от санкциите от настоящия списък няма да промени политиката му“, пише Евънс-Причард.

 

По-рано Кристоф Хойсген, бивш съветник по външната политика на бившия канцлер Ангела Меркел и бивш постоянен представител на Германия в ООН, заяви, че руският президент Владимир Путин се опитва да „пресъздаде СССР“.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа