Централната банка призова Индия да забрани криптовалутата

Централната банка призова Индия да забрани криптовалутата
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.02.2022
  • Сподели:

Т Раби Санкар, заместник-управител на Резервната банка на Индия (RBI), посъветва индийското правителство да забрани криптовалутите – сравнявайки цифровите валути със схемите на Понци (пирамиди) и заклеймявайки ги като заплаха за контрола на икономиката.


В реч пред Асоциацията на индийските банки Санкар предупреди, че „криптовалутите застрашават финансовия суверенитет на една страна и я правят податлива на стратегическа манипулация от частните корпорации, създаващи тези валути, или от правителствата, които ги контролират. Всички тези фактори водят до заключението, че забраната на криптовалута е може би най-препоръчителният избор за Индия".


Твърдейки, че „криптовалутите нямат присъща стойност", Санкар заяви, че са „подобни на схемите на Понци и може да са дори по-лоши и философията на технологията за заобикаляне на регулираната финансова система трябва да е достатъчна причина да ги третираме с внимание."


Санкар също обвини криптовалутите, че поне потенциално улесняват антисоциални дейности и предупреди, че те ще разрушат валутната система, паричната власт, банковата система и като цяло способността на правителството да контролира икономиката, ако бъдат оставени да продължат.


Индия има най-голям брой собственици на криптовалута в света - повече от 100 милиона, или приблизително 7,3% от населението на страната, според услугата за плащания с криптовалута TripleA.


Няколко държави вече имат забрани за криптовалута, включително Египет, Мароко, Ирак и Китай.


По-рано този месец индийският финансов министър Сованатан обеща, че криптовалутата никога няма да бъде законно платежно средство в Индия, за разлика от Салвадор, който стана първата страна в света, която направи биткойн законно платежно средство миналата година.


„Законно платежно средство означава, че по закон се приема при уреждане на задължения. Индия няма да прави никакви крипто активи като законно платежно средство", каза той, заключвайки, че само индийската рупия ще бъде законно платежно средство в Индия.

Станете почитател на Класа