Бивш директор на Goldman Sachs е обвинен за участие в "най-големия обир в историята на света"

Бивш директор на Goldman Sachs е обвинен за участие в "най-големия обир в историята на света"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.02.2022
  • Сподели:

Федералните прокурори на САЩ в понеделник обвиниха бивш изпълнителен директор на Goldman Sachs в получаване на 35 милиона долара подкупи от многомилионното ограбване на малайзийския държавен инвестиционен фонд, замесен в корупционен скандал в азиатската държава.


Според обвинението Роджър Нг, който е бил ръководител на малайзийския клон на инвестиционната банка в Ню Йорк, е имал подкрепата на двама съучастници – Тимъти Лейснер, друг бивш изпълнителен директор, осъден за заговор за пране на пари, и малайзийския посредник Джо Лоу — на когото помогнал при изпирането на присвоени средства от държавната компания за стратегическо развитие 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Той също така използвал част от откраднатите пари, за да подкупи американски служители, за да спечели бизнес за Goldman Sachs, според адвоката на Министерството на правосъдието на САЩ Брент Уайбъл.


От своя страна защитникът Марк Агнифило заяви, че Нг няма роля в схемата, извършена от Лоу и Лейснер. Според Афнифило средствата, които прокурорите смятат за подкупи, всъщност са принадлежали на съпругата на подсъдимия и идват от фирма, която тя притежава заедно с бившата съпруга на Лейснер.


Процесът, който започна в понеделник, след като Нг се обяви за невинен, може да продължи до шест седмици. Ако бъде признат за виновен, той ще получи 20 години затвор по обвиненията за пране на пари и още пет години по всяко от двете обвинения за подкуп.


Скандалът произтича от дело за корупция около 1MDB, което собствените адвокати на Нг описаха като "може би най-големият обир в световната история". Скандалът обвини Golden Sachs, че е помогнал за събирането на 6,5 милиарда долара чрез предлагане на облигации за държавната компания, от които 4,5 милиарда долара са били присвоени.


През 2020 г. Goldman Sachs постигна споразумение за 3,9 милиарда долара с малайзийското правителство за ролята му в корупционната схема за милиарди долари.

Станете почитател на Класа