Туркменистан: Гурбангули Бердимухамедов напуска президентския пост, оставя го на сина си

Туркменистан: Гурбангули Бердимухамедов напуска президентския пост, оставя го на сина си
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.02.2022
  • Сподели:

Гурбангули Бердимухамедов обяви, че е решил да напусне поста президент на Туркменистан. Той говори на заседание на Халк Маслахати (горната камара на парламента), където се обсъждаха резултатите от 2021 г. и „важни задачи“ на държавната политика за следващите 30 години. Това стана на 11 февруари, когато се навършиха 15 години от първото му избиране за държавен глава.

 

Шейсет и четири годишният аркадаг („покровител“, официалната и най-разпространена титла на Бердимухамедов – бел. изд.) обясни „трудното“ за него решение „да даде път на младите лидери“ с това, че преди две години „е стигнал възрастта на пророка“. Той самият смята да запази поста председател на горната парламентарна камара. Държавният глава не спомена за останалите си правомощия.

 

Ден след изявлението на Бердимухамедов Меджлисът (долната камара на парламента) насрочи извънредни избори на президент за 12 март 2022 г. В историята на независим Туркменистан досега е имало само двама президенти – Бердимухамедов и неговият предшественик Сапармурат Ниязов.

 

 

Действащият ръководител на Туркменистан не посочи приемник, но местните и чуждестранните медии са убедени, че това ще е единственият му син Сердар Бердимухамедов. През септември 2021 г. той тъкмо навърши 40 години, преодолявайки възрастовата бариера за кандидат-президентите.

 

Вчера Сердар Бердимухамедов потвърди, че ще се кандидатира, съобщи новинарският сайт „Саламнюз“. Синът на президента е бил номиниран от управляващата Демократическа партия.

 

Според експерти преходът на властта от Бердимухамедов старши към младшия трае вече няколко години и още преди година е стигнал „финалната права“, така че може да бъде възпрепятстван само от влошаващата се икономическа ситуация и растящото недоволство сред населението на страната.

 

Както посочва изданието „Хроника Туркменистана“, до есента на 2016 г. за сина на Бердимухамедов не се знае почти нищо. Медиите разказват за пръв път за него по време на президентските избори от 2012 г., когато бе дошъл в изборната секция заедно с баща си.


По-подробни данни за Бердимухамедов младши се появяват, след като през 2016 г. той за пръв път е избран за депутат в туркменистанския парламент, а преди парламентарните избори от 2018 г. държавните медии поместват негова пълна биография. От нея става ясно, че Сердар Бердимухамедов е роден на 22 септември 1981 г. , женен е, има четири деца. По първо образование е инженер технолог; работи няколко години в хранително-вкусовата промишленост и в петролно-газовия сектор.

 

Преди да се впусне в политическата кариера, Бердимухамедов младши следва в Дипломатическата академия към външното министерство на Русия. Придобива степен магистър по европейска и международна сигурност в Женевския център за политика по сигурността. Същевременно работи като съветник на туркменистанския посланик в Москва и постоянен представител на Туркменистан към ООН в Женева.

 

През годините на държавна служба Бердимухамедов младши работи известно време във външното ведомство, оглавява министерството на промишлеността, става и губернатор на Ахалския вилает (област), където според бившите му сътрудници любимият му израз в разговор с подчинени е „Ще ти извия врата!“. Освен това им е забранено да излизат без нужда от кабинетите си, а и тогава не бива да вдигат шум, докато президентският син е в сградата.

 

През февруари 2021 г. той е назначен на току-що създадената длъжност вицепремиер. Тогава фактически става заместник на баща си – в Туркменистан няма пост министър-председател и кабинетът се оглавява от президента. Успоредно с това Бердимухамедов младши става председател на Висшата контролна палата и член на туркменистанския съвет за сигурност.

 

През 2014 г. Сердар Бердимухамедов защитава кандидатска дисертация в Академията на науките на Туркменистан, а после за няма и година получава степента доктор на техническите науки. Той оглавява Националната федерация по бойни изкуства; удостоен е с почетното звание заслужил треньор на Туркменистан.

 

Увлеченията на Бердимухамедов младши, пише „Хроника Туркменистана“, изцяло повтарят тези на баща му – привличат го спортът, колите и конете. Държавни медии информират как баща и син излизат заедно на разходка с коне, участват в спортни прояви и авторалита.

 

Избирателната кампания в Туркменистан стартира официално на 14 февруари. Централната комисия по изборите и референдумите обяви, че от тази дата кандидатите могат да информират за участието си в надпреварата за висшия пост. Засега няма съобщения за други желаещи освен Сердар Бердимухамедов.

 

 

Станете почитател на Класа