Der Spiegel: Колкото повече слухове за войната в Украйна, толкова по-добре за американския бизнес

Der Spiegel: Колкото повече слухове за войната в Украйна, толкова по-добре за американския бизнес
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.02.2022
  • Сподели:

Главният енергиен бенефициент около ситуацията заради Украйна е Америка, която се превръща в основен доставчик на втечнен природен газ, пише Der Spiegel. Както отбелязва вестникът, търсенето на втечнен газ само ще нараства в бъдеще и въпреки че в дългосрочен план светът иска чисти енергийни източници, в близко бъдеще това ще бъде американският газ.

 

Der Spiegel: Колкото повече слухове за войната в Украйна, толкова по-добре за американския бизнес

 

 

Америка е главният енергиен бенефициент от мобилизацията на руските войски на границата с Украйна, пише Der Spiegel. Европа става все по-зависима от втечнения газ от Съединените щати и отвъд океана в тази промишленост цари радостна атмосфера.

 

Както отбелязва вестникът, през декември миналата година САЩ станаха най-големият износител на втечнен газ в света, изпреварвайки Катар и Австралия. Rystad изчисли, че доставките за Европа са се увеличили със 75% между ноември и декември, което прави европейците най-големите купувачи на това, което администрацията на Тръмп нарече „молекулите на американската свобода“.

 

Емили Макклейн, специалист в Rystad Energy по енергийни изследвания счита, че газовият бум, въпреки всички международни усилия за осъществяване на енергийния преход, ще продължи дълго време и като преходна технология към възобновяема енергия, газът ще бъде търсена и през следващите десетилетия. Rystad Energy предполага, че търсенето на втечнен газ ще се увеличи с 98% в световен мащаб през следващите две десетилетия, а Америка ще бъде основният бенефициент от това развитие.

 

„Тази година Съединените щати ще вземат короната на най-големия износител на втечнен природен газ в света“, прогнозира Макклейн.

 

Възраждащият се енергиен глад след рецесията, свързана с пандемията, а след това и кризата в отношенията с Русия, доведоха до рязко покачване на цените. Природният газ се превърна от богата в оскъдна стока. В резултат на това индустрията на изкопаемите енергоносители на САЩ търси нови клиенти в Европа.

 

„Руският концерн „Газпром“ с право критикува Европа, че разчита твърде много на краткосрочния спот пазар с неговите нестабилни цени“, заяви Фред Хътчисън, ръководител на лобисткия алианс LNG Allies, пред Argus Media, браншова информационна служба.

 

Той обаче отбеляза, че решението на проблема се крие в подписването на дългосрочни споразумения не с Русия, а с други партньори и добави:

 

„Имаме редица такива партньори с готови проекти в САЩ“.

 

Според основателя на американската компания за втечнен природен газ New Fortress Energy бъдещето на промишлеността не е проблем. И въпреки че светът иска чисти енергийни източници в дългосрочен план, в близко бъдеще това ще бъде втечненият газ и следователно перспективите за него са много добри.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа