Reuters и фантазиите за „руски наемници с шпионски връзки“ в Донбас

Reuters и фантазиите за „руски наемници с шпионски връзки“ в Донбас
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.02.2022
  • Сподели:

Американското издание на Reuters в нов материал фантазира за руски ЧВК в Донбас и плаши с опитни руски бойци на фона на слабата украинска армия

 

Reuters и фантазиите за „руски наемници с шпионски връзки“ в Донбас

 

„През последните седмици руски наемници, свързани с шпиони в Москва, увеличиха присъствието си в Украйна, което поражда опасения сред някои членове на НАТО, че Русия може да се опита да създаде претекст за нахлуване“, заявиха трима високопоставени западни източници от сигурността.

 

Според думите им, през последните седмици се увеличиха опасенията, че инвазията на Русия в Украйна може да бъде предшествана от информационна война и кибератаки срещу критичната инфраструктура на Украйна, като електрически и газови мрежи.

 

Русия може да използва и наемници, за да сее раздори и да парализира Украйна чрез целенасочени убийства и използване на специализирани оръжия, твърдят източниците.

 

В неделя Съединените щати отново предупредиха, че Русия може да организира операция «фалшив флаг» в Украйна, за да оправдае нападението.

 

„Напълно е вероятно руски наемници под ръководството на руската държава да участват във всякакви военни действия в Украйна, потенциално включващи претекст за инвазия“, заяви западен източник от сигурността, пожелал анонимност.

 

Западни източници от сферата на сигурността заявиха, че наемниците са изпратени от руски частни военни компании (ЧВК) с тесни връзки с Федералната служба за сигурност (ФСБ), главният наследник на КГБ от времето на СССР, и военното разузнаване ГРУ.

 

Сред тези, които уж били изпратени през последните седмици имало и бивш офицер от ГРУ, който също работил в групата наемници от ЧВК «Вагнер». Бившият офицер пътувал до Донецк, един от двата региона в Източна Украйна, контролирани от проруските сепаратисти от 2014 г., добавят източниците.

 

Reuters не успя да изясни какво е инструктиран да направи бившият офицер, чиято самоличност не е разкрита. Агенциията също не успя да се свърже с групата «Вагнер» за коментар.

 

В понеделник Кремъл заяви пред Reuters, че Русия не засилва присъствието си в Украйна и че руските войски никога не са били там и не са там и сега.

 

Руското министерство на отбраната отказа коментар, когато в петък беше помолено писмено да коментира обвиненията на Запада.

 

Руските наемни групи са предоставили оръжие, опитен персонал за специални операции и военно обучение на проруските милиции в Източна Украйна, споделиха източниците.

 

Източници съобщиха също на Reuters, че някои членове на групата на «Вагнер» са били инфилтрирани на украинската граница след обучение в база на ГРУ близо до южния руски град Краснодар.

 

Други руски наемни групи, свързани с ФСБ и ГРУ, също активизирали дейността си в Украйна от началото на годината, съобщиха източници.

 

Хибридна война

 

САЩ изразиха опасения, че Русия може да използва наемници, сили за специални операции и други методи за водене на война в сивата зона, за да делегитимизира Киев преди нахлуването, заявиха няколко американски служители пред Ройтерс.

 

Пентагонът цитира изявленията на говорителя на Пентагона Джон Кърби, който по-рано този месец каза, че Русия се опитва да изфабрикува претекст за инвазия.

 

Руският президент Владимир Путин от своя страна заява, че Вагнер и други частни групи не представляват и не получават заплата от руската държава, въпреки че според него имат право да действат, стига да не нарушават руското законодателство.

 

Миналата година Европейският съюз наложи санкции на «Вагнер», като го обвини в подбуждане към насилие, ограбване на природни ресурси и дестабилизиране на държави по света.

 

Русия отрича, че планира да анексира друга част от Украйна, а Путин заяви, че Западът разпространява истерия в откровения си опит да въвлече Русия във война, игнорирайки опасенията на Кремъл относно разширяването на НАТО след Студената война.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа