Бърни Сандърс: „Няма ли САЩ да бъдат загрижени от съюз между техен противник и Мексико?“

Бърни Сандърс: „Няма ли САЩ да бъдат загрижени от съюз между техен противник и Мексико?“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.02.2022
  • Сподели:

„Конфликтите имат непредвидени последици и затова е необходимо да направим всичко възможно, за да намерим дипломатическо решение на това, което може да бъде изключително разрушителна война в Украйна", каза тази седмица американският сенатор Бърни Сандърс в статия за The Guardian.


Политикът подчерта, че „в момента е невъзможно да се определи количествено човешката цена на война от този тип. Може да има повече от 50 000 цивилни жертви в Украйна и милиони бежанци, които ще наводнят съседни страни, бягайки от най-лошия европейски конфликт след Втората световна война. Освен това, разбира се, ще има много хиляди загинали сред украинските и руските военни и има също така възможност регионалната война да се разпространи в други части на Европа и това, което може да се случи тогава, ще бъде още по-ужасяващо", каза той.


Сандърс предупреди за въздействието върху световната икономика, което войната ще има. „Санкциите срещу Русия и заплахата от руския отговор на тези санкции могат да доведат до огромни икономически сътресения – с въздействие върху енергетиката, банковото дело, храните и ежедневните нужди на обикновените хора по света. В случай на конфликт всяка надежда за международно сътрудничество за справяне с екзистенциалната заплаха от глобалната климатична криза и бъдещите пандемии ще претърпи голям неуспех".


Според сенатора "Владимир Путин е главно отговорен за настоящата криза. Трябва да кажем ясно, че международната общност ще наложи тежки последици на Путин и неговите сътрудници, ако той не промени курса. Дълбоко съм притеснен, когато чувам от Вашингтон войнствената реторика, която се засилва преди всяка война, изискваща да покажем сила, да станем твърди и да не се ангажираме с умиротворяване. Опростеният отказ да признаем сложните корени на напрежението в региона подкопават способността на преговарящите да постигнат мирно решение", добави той.


Сандърс каза, че един от факторите, предизвикващи напрегнатата ситуация, от гледна точка на Москва, е перспективата за по-големи отношения за сигурност между Киев, Вашингтон и Източна Европа. Освен това той посочи, че руските власти виждат присъединяването на Украйна към НАТО като заплаха, като добави, че Русия, подобно на САЩ, има интерес от политиките за сигурност на своите съседи. „Някой вярва ли наистина, че САЩ няма да имат думата, ако, да речем, Мексико сформира военен съюз с американски противник?", попита той.


Той припомни, че през последните 200 години Съединените щати са действали съгласно доктрината на Монро, прегръщайки догмата, че като доминираща сила в западното полукълбо, САЩ имат право да се намесват срещу всяка страна, която може да застраши предполагаемите нейни интереси. „Съгласно тази доктрина ние подкопахме и свалихме поне дузина правителства. През 1962 г. стигнахме до ръба на ядрена война със СССР в отговор на разполагането на съветски ракети в Куба, на 90 мили [145 километра] от нашето крайбрежие, което администрацията на Кенеди сметна за неприемлива заплаха за националната ни сигурност" пише той.


Сандърс каза „САЩ трябва силно да подкрепят дипломатическите усилия за деескалация на тази криза и потвърждаване на независимостта и суверенитета на Украйна. Но ужасите, които една война би причинила в региона не могат да бъдат забравени. Трябва да работим усилено, за да постигнем реалистично и взаимно приемливо решение – такова, което е приемливо за Украйна, Русия, Съединените щати и нашите европейски съюзници – и което да предотврати най-тежката европейска война от повече от 75 години", обобщи той. .

Станете почитател на Класа