Украински посланик: „Киев може да се откаже от кандидатурата си за присъединяване към НАТО“

Украински посланик: „Киев може да се откаже от кандидатурата си за присъединяване към НАТО“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.02.2022
  • Сподели:

Посланикът на Украйна в Обединеното кралство, Вадим Пристайко, изтъкна възможността Киев да се откаже от дългогодишната си кандидатура за присъединяване към воденото от САЩ НАТО в името на предотвратяването на голям конфликт с Русия, като същевременно призна, че подобно предложение би било в противоречие с принципите на основния закон в страната му.


Попитан на живо от водещия от BBC Radio 5 Стивън Нолан дали страната му може да обмисли да не се присъедини към НАТО, за да предотврати войната, Пристайко отговори: „Може би, знаете ли, особено ако бихме били заплашвани по този начин, изнудвани с това и подтикнати към това."


Тогава той посочи, че някои представители на военния блок също са се обединили зад тази опция. „Знаете ли, понякога чуваме гласове от НАТО „Момчета, може би наистина ще успеем да избегнем..."", каза посланикът, замълчавайки по средата на изречението.


След това обаче Пристайко продължи да се оплаква от факта, че в момента Украйна не е част от нито един военен съюз, за разлика от някои други страни, граничещи с Русия и Киев ще трябва да се изправи сам, ако криза като настоящата прерасне във военен конфликт.


„Отново ще останем незащитени от никого, без да сме членове на никакъв съюз, когато всички, всички наши съседи вече са в организацията", каза дипломатът, визирайки Полша, Словашката република, Румъния, България и Турция. Той заяви „Статутът на тези страни като държави-членки на НАТО не промени сигурността на Русия и добавянето на Украйна също няма да я промени".


Помолен от Нолан да изясни забележката си за НАТО, за да не се изгуби в превода, Пристайко потвърди, че Киев може да преразгледа стремежите си да се присъедини към блока, но призна, че с това той върви малко против конституцията на Украйна, която от 2019 г. включва разпоредба, която прави членството в НАТО стратегическа цел за правителството.


„Това, което казвам тук, е, че сме гъвкави и се опитваме да намерим най-добрия изход. Ако трябва да се мине през сериозни отстъпки, това е нещо, което можем да направим, това е сигурно", завърши посланикът.

Станете почитател на Класа